Din cuprinsul articolului
Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de năsănătos poate fi zahărul, merită cu siguranță efortul. Din fericire, există mulți îndulcitori în natură care sunt foarte sănătoși. Sunt săraci în calorii, au un conținut scăzut de fructoză și au un gust foarte dulce.
Iată 5 îndulcitori naturali care ar putea fi o alternativă mai sănătoase al zahărul rafinat.
1. Stevia
Stevia este un îndulcitor cu puține calorii. Este extras din frunzele unei plante numite Stevia rebaudiana.
Această plantă a fost cultivată pentru dulceața sa și în scopuri medicinale timp de secole în America de Sud. În frunzele de stevia se găsesc mai mulți compuși dulci. Principalii sunt steviosidul și rebaudiosidul A. Ambele sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul.
Prin urmare, stevia este foarte dulce, dar nu are practic nicio calorie.
În plus, câteva studii bazate pe oameni sugerează că stevia ar putea avea beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru următorii parametri de sănătate:
2. Eritritol
Este un compus organic, un alcool de zahăr, folosit ca aditiv alimentar și înlocuitor de zahăr. Are un gust foarte asemănător cu cel al zahărului și nu crește glicemia sau nivelul de insulină și nici nu afectează nivelul grăsimilor din sânge, cum ar fi colesterolul sau trigliceridele
3. Xilitol
Este un îndulcitor folosit în mod natural ca un înlocuitor al zahărului. Se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci. Xilitolul este la fel de dulce precum zaharoza având însă doar doua treimi din calorii.
4. Siropul de yacon
Un alt îndulcitor unic. Este un indulcitor natural extras din radacina plantei Yacon, care creste si se cultiva in Muntii Anzi, in America de Sud.
Totuși, nu mâncați prea mult la un moment dat, deoarece poate provoca probleme digestive.
5. Îndulcitor din fructe de călugăr
Fructul de călugăr este un tip de fruct originar din Asia de Sud-Est. Este adesea folosit pentru a face un îndulcitor natural numit extract de fructe de călugăr.
Este lipsit de calorii și carbohidrați, iar unele cercetări sugerează că poate ajuta la o mai bună gestionare a zahărului din sânge.
Cu toate acestea, aceleași cercetări au concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a determina siguranța extractului de fructe de călugăr ca aditiv alimentar.
Fructul de călugăr conține, de asemenea, compuși antioxidanți cunoscuți sub numele de mogroside, despre care studiile au arătat că pot reduce markerii de inflamație.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…