Metode de tratament pentru transpirația excesivă

Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă este o problemă care afectează peste 5% din populaţie, la nivel mondial. Deşi nu este periculoasă, este stânjenitoare şi scade calitatea vieţii.

În plus, umezeala permanentă a pielii favorizează apariţia negilor şi infecţiile cu fungi, mai ales în zona tălpilor.

Transpiraţia patologică apare de regulă după vârsta de 13 ani şi se manifestă cu precădere în zona axilei, palmelor şi tălpilor.

Este consecinţa unei activităţi intense a glandelor sudoripare, ale cărei cauze nu se cunosc încă. În aceste cazuri, glandele sudoripare sunt normale ca mărime şi formă, ceea ce îi detremină pe specialişti să o pună pe seama semnalelor transmise de creier. Deşi nu este cauzată de anxietate, poate fi exacerbată în condiţii de stres”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Persoanele care suferă de hiperhidroză transpiră atât la căldură, cât şi la frig, cu precădere în timpul zilei, când activitatea fizică este crescută. Boala nu se vindecă spontan şi trebuie tratată la dermatolog.

Cele două metode moderne de tratament sunt injectarea cu toxina botulinică şi operaţia de aspirare sau chiuretare a glandelor sudoripare din zona axilei.

Tratamentul cu toxina botulinică este disponibil la noi în ţară din 1998. Botoxul se injectează în zonele problematice, care au fost anesteziate în prealabil, cu cremă sau intravenos, în funcţie de sensibilitatea pacientului. Efectul intervenţiei se vede după cinci zile. „Rezultatul se menţine între trei şi şase luni, de la caz la caz. Durata tratamentului este cu atât mai mică cu cât persoana este mai activă. În plus, s-a observat că la mâna dreaptă botoxul îşi pierde mai repede efectul, fiind mai folosită decât mâna stângă de dreptaci”, adaugă dermatologul Mihaela Leventer.

Cei care vor rezultate definitive pot opta pentru chiuretarea şi aspirarea glandelor sudoripare în urma căreia transpiraţia e redusă în proporţie de 80%, pe viaţă. Varianta veche a operaţiei presupunea secţionarea nervului limfatic, însă pacienţii se confruntau cu transpiraţie compensatorie, la nivelul trunchiului. Singura neplăcere în cazul noilor operaţii e pierderea inegală a pilozităţii axiale.

E o intervenţie uşoară, fără riscuri şi se face după ce zona a fost în prealabil anesteziată. Pacientul poate pleca acasă într- o oră , iar rezultatele încep să apară imediat după ce sunt scoase pansamentele. Vindecara nu durează mai mult de o săptămână”, adaugă medicul Mihaela Leventer.

Cei mai mulţi pacienţi aleg însă botoxul şi pentru că operaţia nu combate decât transpiraţia axilară.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

21 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

51 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: