Sari la conținut

Metode contraceptive mai puţin cunoscute: prezervativul pentru femei, inelul vaginal sau implantul contraceptiv

Preyervativul pentru femei se aşează în interiorul vaginului cu 8 ore înainte de a face sex.

Alegerea unei metode de contracepţie este o decizie importantă, aşadar medicul specialist este cel care trebuie să te ajute să alegi metoda care ţi se potriveşte.

Prezervativul feminin

Prezervativul feminin este un fel de pungă subţire de plastic care căptuşeşte vaginul şi se aşează în interiorul lui cu 8 ore înainte de a face sex. Persoanele care-l folosesc pun un inel flexibil de plastic în fundul săculeţului pentru a-l utiliza corect. Este mai puţin eficient decât prezervativul masculin.

Este la îndemâna oricui, oferă o oarecare protecţie împotriva bolilor sexuale, transmite căldura corporală mai bine decât prezervativul masculin.

Plasturele contraceptiv

Femeile care au probleme în a-şi aminti să ia pastila contraceptivă în fiecare zi pot folosi un plasture. Acesta se lipeşte de piele şi se schimbă odată pe săptămână, oferind o protecţie în faţa unei sarcini nedorite de circa trei-patru săptămâni. Plasturele conţine acelaşi tip de hormoni ca şi pilula contraceptivă şi are acceaşi rată de eşec.

Se foloseşte regulat, fără stresul înghiţirii pilulei zilnic. la oră fixă.

Costă între 15 şi 50 de dolari pe lună şi poate cauza iritaţia pielii sau poate avea alte efecte secundare similare pilulei contraceptive.

Inelul vaginal

Este un inel de plastic moale introdus în interiorul vaginului. Inelul eliberează acelaşi tip de hormoni ca şi pilula contraceptivă sau plasturele şi este la fel de eficient. Dar este nevoie de schimbarea lui odată pe lună.

Pro: uşor de folosit o perioadă îndelungată. Este nevoie de înlocuirea lui odată pe lună.

Contra: costă între 30 şi 50 de dolari pe lună, poate cauza iritaţii vaginale sau poate avea alte efecte secundare similare pilulei contraceptive şi plasturelui. Nu oferă protecţie în faţa bolilor cu transmitere sexuală.

Injecţia contraceptivă

O injecţie oferă o protecţie contraceptivă timp de trei luni. Pentru un cuplu obişnuit este o metodă mai sigură decât pilula contraceptivă, doar 3% din utilizatoare rămânând înscărcinate.

Este nevoie de doar patru  injecţii pe an pentru o protecţie eficientă, însă poate duce la apariţia petelor pe piele şi a altor efecte secundare.

Costul unei astfel de metode contraceptive este de 240 de dolari pe an.

Implantul contraceptiv

Metoda presupune introducerea sub piele a unui implant de forma unui tub elastic, de grosimea unui ac în partea de sus a umerilor. Odată introdus, eliberează acelaşi tip de hormoni ca şi pilula contraceptivă care protejează de sarcină timp de 3 ani. Rata de eşec este de 1%.

Costă însă destul de mult-între 400 şi 800 de dolari pentru examinare medicală, împlant şi inserţie, şi poate cauza efecte secundare, inclusiv sângerări neregulate.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel