Din cuprinsul articolului
Cele mai recente studii atrag atenţia că până la 75% din apa îmbuteliată din comerţ ar putea conține substanțe chimice periculoase asociate cu apariţia cancerului.
„Nano/microplasticele (NMP) din apa de la robinet provenită din sistemele centralizate de epurare reprezintă o preocupare tot mai mare la nivel mondial, deoarece prezintă un risc potențial pentru sănătatea oamenilor ”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
Apa clocotită poate „decontamina” NMP-urile
În unele cazuri, până la 90% din nanoplastice au fost îndepărtate prin procesul de fierbere și filtrare, deși eficacitatea a variat în funcție de tipul de apă. Desigur, marele beneficiu este că majoritatea oamenilor o pot face folosind ceea ce au deja în bucătărie.
„Această strategie simplă a apei clocotite poate „decontamina” NMP-urile din apa de la robinet de uz casnic și are potențialul de a reduce riscurile medicale asociate consumului de apă nefiltrată”, a explicat prof. Zimin Yu de la Universitatea Medicală din Guangzhou.
O concentrație mai mare de NMP a fost îndepărtată din probele de apă dură de la robinet, care formează în mod natural o acumulare de calcar (sau carbonat de calciu) pe măsură ce este încălzită.
Aceste depozite minuscule de calcar ce pot fi observate în interiorul vaselor de bucătărie şi a ibricelor în care este fiartă apa pentru cafea sa pentru ceai, de exemplu, atrag nanoparticule de plastic, deoarece schimbările de temperatură forțează carbonatul de calciu să se dizolve, prinzând efectiv fragmentele de plastic într-o crustă.
Orice bucăți de plastic încrustate cu var ar putea fi apoi îndepărtate printr-un filtru simplu, cum ar fi plasa din oțel inoxidabil folosită pentru a strecura ceaiul, spun cercetătorii.
Studiile anterioare au măsurat fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și tereftalat de polietilenă în apa potabilă de la robinet, pe care o consumăm zilnic în cantități diferite. „Aparent, consumul de apă fiartă este o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la nanoparticule”, au conchis cercetătorii.
Risc mare de cancer și infertilitate
Bisfenolul A, omniprezent de mult timp inclusiv în sticlele de apă minerală îmbuteliată este suspectat de a fi legat de o gamă largă de boli, cancer de sân, infertilitate etc., din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.
În unele ţări, cum ar fi Franţa, BPA este acum interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare restricţii mai drastice, deşi acestea nu au fost încă puse în aplicare.