Categories: Expertul zilei

Metodă revoluționară pentru tratarea traumatismelor sau a sechelelor neurologice

Afecțiunile locomotorii provocate de sedentarism sau de sport în exces, tulburările de mers, sechelele neurologice sau deficiențele motrice care apar după anumite intervenții chirurgicale sunt mai ușor de tratat ca niciodată, datorită progreselor tehnologiei care scurtează cu peste 50% perioada de recuperare.

Dispozitivele cu biofeedback oferă indicii în timp real despre reacțiile fiziologice ale pacienților, mișcări și propriocepție, ajutând la evaluarea și tratarea a peste 90% din patologiile comune: de la entorse, fracturi, leziunile ale ligamentelor, proteză de șold/ genunchi, până la hernie de disc, sciatică, scolioză, dureri articulare, precum și reabilitare pentru tulburări neurologice (SM, Parkinson, AVC).

O astfel de evaluare durează între 45 de minute și o oră și este recomandată inclusiv ca prevenție, atât celor care au un stil de viață sedentar, cât și celor care fac sport intens sau care vor să înceapă să meargă la sală, recomandă Dr. Milena Toncea, medic specialist de recuperare medicală în cadrul clinicii KINOMED, partener al Federației Române de Tenis.

Ce înseamnă biofeedback?

„O tehnică de a dobândi o mai mare conștientizare a funcțiilor motrice și propriceptive prin utilizarea unor echipamente de înaltă precizie, dezvoltate pe parcursul a zeci de ani de cercetari, care evaluează și tratează cauzele și efectele afecțiunilor ortopedice sau neurologice.

În clinica în care activez, promovăm kinetoterapia susținută cu ajutorul dispozitivelor cu biofeedback care, în prima fază, evaluează și identifică deficiențele proprioceptive sau mecanice.

Putem să spunem, după cei peste 5.000 de pecienți recuperați cu succes, că utilizarea acestor tehnologii și echipamente duce la o mai bună acuratețe în diagnosticare și ulterior la scurtarea perioadei de recuperare cu peste 50%”, explică Dr. Milena Toncea.

O viață normală după accidentul vascular este posibilă!

În ce cazuri se recomandă o astfel de terapie? „În primul rând, în recuperare sechelelor accidentului vascular cerebral, în cazuri de recuperare a funcțiilor motrice după o intervenție chirurgicală, până la tratarea durerilor de spate, a problemelor de postură sau a durerilor articulare.

Împreună cu colegii mei, am reușit, în câțiva ani, să reprezentăm un punct important pe harta recuperării pacienților ortopedici și neurologici. Suntem recomandați de clinici din străinătate pentru recuperarea și reabilitarea pacienților români care au beneficiat de intervenții chirurgicale acolo și au revenit acasă pentru recuperare”, adaugă medicul.

Printre cele mai frecvente sechele neurologice provocate de accidentele vasculare se numără slăbiciunea musculară sau paralizia pe o parte a corpului, scăderea sau dispariția senzației tactile pe o parte a corpului, spasticitate (rigiditate musculară), tulburare de înghițire a alimentelor solide și/sau lichide sau durere la nivelul membrelor afectate.  Reabilitarea post-AVC trebuie instituită cât mai curând posibil, pentru a asigura desfășurarea unei vieți normale.

O soluție pentru recuperarea celor cu afecțiuni cardiovasculare

Totodată, echipamentele de biofeedback reprezintă o soluție pentru pacienții care trebuie să se recupereze fără a depune efort fizic prea mult. Spre exemplu, cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare ce obligă la restricționarea efortului fizic.

„Înainte de orice, un astfel de pacient este evaluat cu ajutorul mai multor echipamente cu biofeedback care testează elemente precum: propriocepția (percepția pe care pacientul o are asupra propriilor mișcări), gradele de mobilitate ale articulațiilor mari, cum sunt genunchiul și șoldul, forța musculară în izometrie, și cel mai important -evaluarea mersului. O astfel de evaluarea poate dura între 45 si 60 de minute și se realizează în cadrul clinicii cu ajutorul unor tehnologii avansate în evaluare și reabilitare”.

După evaluare și consult, pacientul intră cu o serie de date și obiective clare într-un program de recuperare personalizat. Este nevoie de retestare periodică, care să ofere date obiective privind evoluția pacientului.

Sportul în exces uzează articulațiile!

O altă categorie de pacienți care are nevoie de evaluare și recuperare bazată pe terapii cu biofeedback este reprezentată de cei care fac sport în exces. Acesta produce suprasolicitarea și uzura articulațiilor.

O articulație normală are nevoie de o mobilizare corespunzătoare pentru a stimula vascularizația cartilajului articular. Atunci când folosim excesiv articulația, avem tendința să punem presiune pe anumite zone din cadrul ei, fapt ce duce la degradare.

De asemenea, există riscul unor mișcări greșite ce pot determina leziune de cartilaj și astfel distribuirea neuniforma a forțelor ce acționează pe aceasta.

„Din acest motiv, atunci cand vrei să începi o activitate sportivă este important să vizitezi în prealabil cabinetul unui medic de recuperare, care să te evalueze 360 cu ajutorul unor sisteme cu biofeedback. Este o evaluare necesară, care poate scuti pacientul de neplăceri viitoare.

Kinetoterapia de prevenție este recomandată ca formă de antrenament individual pentru cei ce frecventează sălile de antrenament și forță, aerobic, HIIT, CrossFit, fotbal, schi, înot, etc., pentru a pregăti organismul să susțină efortul generat de activitatea fizică”, explică Dr. Milena Toncea.

Kinetoterapia previne osteoporoza

Sedentarismul este la ora actuală principalul factor determinant al afecțiunilor osteo-articulare și cardiovasculare, după fumat și obezitate.

După vârsta de 40 de ani, începem să pierdem accelerat masă musculară și să suferim de instabilitate la nivelul articulațiilor mari, cum sunt genunchiul sau șoldul.

Afectarea coloanei vertebrale este și ea în progresie geometrică, deoarece slăbirea unor grupe musculare stabilizatoare poate duce la adoptarea unor posturi vicioase. Efectele se văd peste ani, când soluțiile sunt puține și dureroase.

„Afectările musculare datorate inactivității sau sedentarismului, afectările musculare datorate pozițiilor fixe prelungite (persoanele ce desfășoară muncă la birou sau muncă ce necesită stat mult în picioare, manevrare de greutăți), tulburările de postură (cifoze, scolioze) sau tulburări de mers (mers dezorganizat cu vârfurile spre interior/exterior) pot fi tratate cu ajutorul echipamentelor de biofeedbck care oferă o gamă largă de exerciții și terapii personalizate, adaptate nevoilor și obiectivelor fiecărui pacient”, detaliază Dr. Milena Toncea.

De asemenea, prin programele individualizate de kinetoterapie de prevenție, se pot controla episoadele de tensiune arterială înaltă, variațiile glicemice, controlul greutății, prevenția scăderii osoase (osteopenia, osteoporoză).

Medic specialist Medicină Fizică și Reabilitare, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, Dr. Milena Toncea este dedicată cercetarii și performanței în reabilitarea medicală. Este doctor în științe medicale, cu distincția Magna Cum Laude, având supraspecializare în patologia genunchiului. Cu multiple specializari și cursuri de perfecționare, ecografia musculoschelatală fiind doar una dintre ele, Dr. Milena Toncea este medicul dedicat unui diagnostic corect și unei viziuni de recuperare 360 grade.

Recent Posts

HOROSCOP. ZODIILE care primesc ajutor DIVIN la sfârşitul lunii septembrie

Două semne zodiacale vor resimți o îmbunătățire semnificativă a vieții în ultimele zile ale lunii…

4 ore ago

E dovedit ştiinţific: Apa de la robinet este mult mai sigură de băut. Iată de ce!

Cele mai recente studii atrag atenţia că până la 75% din apa îmbuteliată din comerţ…

5 ore ago

TOP 3 condimente recomandate împotriva hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea…

5 ore ago

Planta miraculoasă care „salvează vieți” şi la propiu şi la figurat

Numele acestei plante miracualose este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat” şi se…

6 ore ago

România se pregăteşte de un posibil DEZASTRU. Arafat: Dacă se ajunge la nivel ALERTĂ 4, tot personalul la lucru!

Autoritățile se pregătesc intens pentru zilele următoare, când se anunță precipitații abundente în mare parte…

6 ore ago

OTRAVA din alimente care duce la CANCER! 200 de substanţe letale

Un amplu studiu a identificat aproximativ 200 de substanțe potențial cancerigene în materialele de ambalare…

7 ore ago

Citeste si: