Din cuprinsul articolului
Poate că ai observat prezența unor pete mici pe piele, puțin mai închise decât culoarea pielii. Este vorba, potrivit medicilor, de hiperpigmentare, cu alte cuvinte, de pete pigmentare, potrivit medicalnewstoday.com.
Ce sunt petele pigmentare?
Acestea apar atunci când există o supraproducție de melanină, pigmentul care determină culoarea pielii
Petele pigmentare se caracterizează prin apariția unor pete de culoare închisă pe suprafața pielii, din cauza înaintării în vârstă sau a expunerii îndelungate la soare.
Chiar dacă hiperpigmentarea nu este dăunătoare, ea poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale.
Culoarea pielii este denumită și fototip, acesta reprezentând cantitatea de melanină din țesuturi. Trebuie să știi că melanina este secretată suplimentar în cazul expunerii la soare și este de două tipuri:
- Eumelanina, care produce culorile maro și negre ale pielii, menite să protejeze împotriva radiațiilor UV;
- Feomelanina, întâlnită la persoanele cu pielea foarte deschisă, la roșcați și la persoanele cu pistrui, care nu se protejează corespunzător împotriva radiațiilor UV.
Pentru a scăpa de petele întunecate, încorporează o rutină de îngrijire a pielii care conține ingrediente care urmăresc să le reducă aspectul. Pentru a preveni apariția sau întunecarea petelor, folosiți protecție solară, purtați îmbrăcăminte de protecție și căutați umbră în orele în care soarele este cel mai puternic.
Cum poți preveni apariția petelor pigmentare?
Evită expunerea îndelungată la soare
Dat fiind că radiațiile solare sunt principalul factor care determină apariția petelor pigmentare și poate influența intensitatea petelor maronii pe piele, este recomandată evitarea expunerii îndelungate la soare. Mai mult decât atât, îți sugerăm să eviți expunerea la soare în intervalul orar când razele soarelui sunt mai puternice, respectiv 10:00 și 16:00.
Folosește produse cu protecție solară
Într-un ghid de expunere la soare anterior îți vorbeam despre importanța protecției solare pentru piele. În acest sens, specialiștii Farmec recomandă utilizarea produselor cu protecție solară din gama Gerovital Sun, cu un factor de protecție minim 30, pentru a preveni astfel apariția petelor pigmentare sau intensificarea culorii acestora. Deja ți-am povestit ce este SPF-ul și cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta, prin urmare știi care sunt avantajele protecției solare ridicate în cazul expunerii prelungite la soare.
Poartă articole vestimentare care acoperă pielea
Totodată, pe lângă aplicarea obișnuită a cremei cu protecție solară, pentru a preveni apariția petelor maronii pe piele este indicat să porți în sezonul cald haine care să acopere zonele predispuse, așa cum sunt umerii, gâtul sau spatele. Optează pentru materiale subțiri și lejere, care să permită pielii să respire. Mai mult, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare supradimensionați, care să-ți protejeze pielea sensibilă din jurul ochilor sunt accesorii ideale în timpul expunerii la soare.
Evită lezarea pielii și inflamațiile
E drept, nu poți preveni complet apariția acneei sau a rănilor, însă poți evita lezarea pielii prin spargerea coșurilor sau ruperea în mod repetat a crustelor de la suprafața leziunilor cutanate.
Mai mult, traumele cutanate, așa cum sunt acneea, eczemele, ciupiturile de insecte, zgârieturile și tăieturile pot declanșa reacții inflamatorii. La rândul lor, aceste inflamații accentuează producția de melanină, implicit apariția petelor pigmentare. Evită, așadar, lezarea pielii, în așa fel încât rezultatul să nu fie o pată maronie pe piele.
Folosește întotdeauna produse dermatocosmetice
Folosește întotdeauna produse de bună calitate în rutina de îngrijire a pielii, preferabil din gama produselor dermatocosmetice. De asemenea, sunt recomandate produsele cosmetice destinate pielii cu hiperpigmentare, pe bază de ingrediente cu rol în scăderea numărului de melanocite și inhibiția transportului melaninei de la melanocite la suprafața pielii.
Cum să tratezi petele pigmentare cu remedii naturiste
1. Terci dintr-o roșie decojită bine zdrobită și o lingură de făină. Se tine pe fata timp de 20 de minute.
2. Suc de căpșuni și o lingură de fulgi de ovăz. Aplicația este aceeași cu rețeta de mai sus – rămâne pe față timp de 20 de minute.
3. Albuș bătut, drojdie de bere și o lingură de miere. Aplicați amestecul pe petele maro de cel mult zece ori. Apoi apare efectul.