Metodă periculoasă de slăbit, promovată pe o rețea de socializare. Din dorința de a slăbii kilogramele acumulate, românii au început să își administreze un medicament destinat bolnavilor de diabet. Experții au spus la ce pericol se expun.
O metodă rapidă de slăbit a fost promovată pe Tik Tok. Din nefericire, practica este periculoasă și poate duce chiar la cancer, avertizează medicii.
Metodă periculoasă de slăbit. Medicamentul care ajută persoanele cu diabet de tip 2 să isi țină sub control nivelul zahărului din sânge a început să dispară din farmacii după ce a fost promovat intens pe TikTok drept o soluție pentru pierderea rapidă în greutate.
Povestea a inceput în Statele Unite ale Americii, dar a ajuns si la noi. Deși nu au diabet, unii români au început să și-l administreze ca să slăbească.
Medicamentul se vinde în farmacii doar cu rețetă de la medic pe care, în teorie – cel puțin -, ar trebui să o primească doar bolnavii de diabet.
În realitate însă, unii români obțin ușor prescripția de la doctorul de familie – spun unii farmaciști.
„Cel mai des în farmacie vin persoanele care nu au indicație pentru el, persoane care au auzit că ajută foarte mult la slăbit, că li s-a recomandat”, explică Anda Maria Vija, farmacist.
În România sunt peste 800 de mii de pacienți înregistrați cu diabet zaharat de tip 2. Pentru ei medicamentul pe care unii îl iau ca să slăbească este vital și tot mai greu de găsit.
Doctorii avertizează că administrarea medicamentului destinat pacienților cu diabet este periculoasă. Din acest motiv Agenția Națională a Medicamentului nu l-a avizat pentru tratamentul obezității.
Instituția spune că este indicat doar pentru adulții cu diabet de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice.
Agenția Europeană a Medicamentului spune și ea clar că e un medicament antidiabetic.
„Inclusiv la pacienții noștri cu diabet trebuie făcute analize preliminare și controale, o ecografie abdominală, un control al fundului de ochi pentru a nu fi alte patologii existente care contraindică administrarea acestui produs.”, explică dr. Anca Pantea, medic diabetolog.
Compania daneză care produce medicamentul susține ideea că obezitatea este o boală cronică, care necesită să fie urmărită pe termen lung și a transmis că nu promovează, nu sugerează și nu încurajează utilizarea în afara precizărilor de pe prospect a medicamentelor pe care la produce.
Specialiștii vorbesc și de efecte adverse ale medicamentului, daca acesta nu este folosit de cei pentru care a fost creat.
Medicamentul pentru pacienții cu diabet a început să fie folosit greșit pentru slăbit de persoanele sănătoase pentru că acesta acționează prin imitarea unui hormon din organism care te face să te simți sătul.
Efectul durează însă doar cât este administrat medicamentul și kilogramele revin la loc după încetarea tratamentului, potrivit stirileprotv.ro.