Din cuprinsul articolului
Metoda ieftină care ajută pacienții să se recupereze mai ușor după o operație. Potrivit cercetărilor recente, muzica reduce anxietatea, durerea și ritmul cardiac al pacienților care se trezesc de la operație.
Pacienții operați cu muzică au avut tendința de a avea nevoie de mai puțin de jumătate din cantitatea de morfină necesară celor care nu ascultau melodii.
„Când pacienții se trezesc după o intervenție chirurgicală, uneori se simt foarte speriați și nu știu unde se află. Muzica poate ajuta la ușurarea tranziției de la etapa de trezire la revenirea la normalitate și poate ajuta la reducerea stresului în jurul acelei tranziții”, a explicat cercetătorul principal dr. Eldo Frezza, profesor de chirurgie la California Northstate University College of Medicine.
Pentru revizuire, cercetătorii au analizat datele reunite din 35 de studii anterioare despre muzică și rolul acesteia în recuperarea după intervenții chirurgicale.
Muzica poate accelera recuperarea după operație
Pacienții care ascultau muzică au avut reduceri semnificative ale durerii și anxietății a doua zi după operație, arată datele.
Deși cercetătorii nu pot spune în mod specific că pacienții suferă de mai puțină durere, studiile au arătat că pacienții percep puțină durere, iar acest lucru este la fel de important.
„Când asculți muzică, poți să te disociezi și să te relaxezi. În acest fel, nu ai multe de făcut sau pe care să te concentrezi și te poți calma”, spus cercetătorul principal Shehzaib Raees, student la medicină la Colegiul de Medicină al Universității din California Northstate, potrivit neurosciencenews.com.
Pacienții cu muzică au avut, de asemenea, o frecvență cardiacă mai scăzută, ceea ce poate îmbunătăți recuperarea, permițând circulația eficientă a oxigenului și a nutrienților în întregul organism, au spus cercetătorii.
Concluziile au fost prezentate recent la reuniunea anuală American College of Surgeons din San Francisco. O astfel de cercetare ar trebui să fie considerată preliminară până când este publicată într-un jurnal evaluat de colegi.
Cercetătorii cred că ascultarea muzicii determină o reducere a nivelului de cortizol, hormonul stresului.
Mai mult, muzica poate fi adăugată într-o cameră de recuperare fără prea mult cost sau efort, au remarcat ei. Cercetătorii au adăugat că cea mai bună muzică pentru un pacient este probabil ceea ce îi place cel mai mult.
„Nu încercăm să spunem că un tip de muzică este mai bun decât altul”, a spus Frezza într-un comunicat de presă al jurnalului. „Credem că muzica poate ajuta oamenii în moduri diferite după operație, deoarece muzica poate fi reconfortantă și te poate face să te simți ca și cum ai fi într-un loc familiar.”