Din cuprinsul articolului
Metoda care poate DISTRUGE colesterolul rău. Un medic renumit spune că obiectivul trebuie să fie nu fie atât de scădere a nivelului colesterolului rău, ci de creștere a celui bun”
Când vine vorba de colesterol, acesta este, de obicei, clasificat în „bun” și „rău”. Dr. Bilic spune că adevărata problemă este nivelul crescut de LDL, colesterol rău. nivelul de HDL („colesterol bun”) este de preferat să fie mare, deoarece este o formă de grăsime esențială vieții.
Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.
„Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl).”, mai spune medicul nutriționist.
„Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului.
Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt.
Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sînge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.
O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sînge indiferent de alimentație!”, conchide mediculu, pe Facebook.
Alina Bădic, predicțiile astrale pentru săptămâna 20– 26 octombrie: „Vorbim despre o forță deosebită cu…
Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată! Tudor Octavian, publicist și jurnalist român, a dezvoltat…
Cum se menține în formă Regele Charles și soția sa. La ce trucuri apelează ca…
Reputat medic oncolog, despre alimentele care cresc riscul de cancer. Acesta spune că ne distrug…
Oamenii de știință spun ca o băutură încetinește îmbătrânirea femeilor trecute de 40 de ani!…
Cum să-ți îmbunătățești vederea fără ochelari și operații. Oamenii de știință din diferite țări dezvoltă…