Sari la conținut

Metoda care poate DISTRUGE colesterolul rău. Medic: Obiectivul trebuie să fie nu atât de scădere a nivelului colesterolului răuâ…

colesterol
Sursă foto: Getty Images
alimente periculoase

Metoda care poate DISTRUGE colesterolul rău. Un medic renumit spune că obiectivul trebuie să fie nu fie atât de scădere a nivelului colesterolului rău, ci de creștere a celui bun”

Când vine vorba de colesterol, acesta este, de obicei, clasificat în „bun” și „rău”. Dr. Bilic spune că adevărata problemă este nivelul crescut de LDL, colesterol rău.  nivelul de HDL („colesterol bun”) este de preferat să fie mare, deoarece este o formă de grăsime esențială vieții.

Doctor Bilic: Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!

Mihaela Bilic
Sursă foto: captură ecran La Măruță

Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.

Există 2 tipuri de colesterol

  •  LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.
  • HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare.

Creșterea fracției LDL

„Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl).”, mai spune medicul nutriționist.

 

Riscul de boli cardiovasculare

„Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului.

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt.

Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sînge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.

O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sînge indiferent de alimentație!”, conchide mediculu, pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel