Categories: Stil de viaţă

Metoda care ne va salva hainele: Iată cum să scăpăm de molii!

Metoda care ne va salva hainele: Iată cum să scăpăm de molii!

Moliile sunt unul dintre cei mai neplăcuți dăunători care ne pot produce daune grave hainelor, mai ales dacă sunt fabricate din materiale naturale precum lâna, cașmirul sau mătasea. Mai jos vă prezentăm câteva sfaturi și trucuri simple care vă pot ajuta să scăpați de dăunători.

Pentru a ne salva garderoba de acțiunile lor distructive, este important să știm cum să le prevenim și cum să le facem față dacă și-au stabilit deja reședința în hainele noastre. În rândurile următoare, vom analiza câteva metode eficiente de combatere a moliei și cum să ne protejăm hainele preferate de atacul lor.

De unde provin moliile?

Sursă foto: iStock

Insectele intră în casă printr-o fereastră deschisă, ușă, ventilație sau sunt aduse cu articolele cumpărate. Prin urmare, ele pot fi găsite chiar și în camere foarte curate. Dar aproape că nu are sens să alungi o singură molie: trăiesc maxim două săptămâni, iar cel mai rău este formarea de noi descendenți. Daunele principale sunt cauzate de larve. Dezvoltarea lor durează mult timp, așa că sunt capabili să distrugă iremediabil mai mult de un articol în cursul unui sezon. Ei sunt cei care trebuie distruși mai întâi.

Ce factori atrag dăunătorii?

Depozitarea necorespunzătoare a hainelor și textilelor: Dulapurile și sertarele, unde lucrurile stau mult timp fără acces la aer proaspăt și lumină, sunt un teren de reproducere ideal pentru molii. Acest lucru este valabil mai ales pentru hainele de sezon care stau mult timp pe rafturi.

  • Articole contaminate: Moliile sunt atrase de mirosurile de sudoare și murdărie, iar larvele se hrănesc cu particule de hrană și materie organică. Dacă hainele sau textilele sunt depozitate murdare, riscul de infestare cu dăunători crește semnificativ.
  • Căldură și umiditate: Aceste două condiții creează un teren de reproducere ideal pentru insectă. De aceea este important să controlezi nivelul de umiditate a aerului, să aerisești mai des și să previi mucegaiul.
  • Moliile de mâncare sunt vizitatori frecventi în bucătărie. Aceste insecte gri-maronii depun ouă în cereale, leguminoase, nuci și fructe uscate, zahăr, chiar și ceai. Larvele se înmulțesc rapid și pot strica o cantitate semnificativă de hrană în timpul ciclului lor de viață.

Există mai multe semne caracteristice care indică faptul că în casă au apărut oaspeți nedoriți.

Cum să eliminați moliile alimentare?

Primul pas este să verificați toate sertarele din bucătărie și conținutul acestora. Cerealele, făina și fructele uscate sunt cel mai adesea afectate. Verificați alimentele pentru animale de companie, semințele, ceaiul, cafeaua, cacao și alte produse în vrac. Aruncă-le dacă găsești în ele pânze de păianjen, viermi bej deschis sau albi. Aceasta va fi cea mai bună soluție. Ouăle de insecte pot fi depuse în consumabile contaminate; arată ca grisul lipicios. Sortați produsele rămase, păstrați-le câteva zile la congelator sau coaceți-le la cuptor la temperatură ridicată.

Cum să lupți cu moliile de pe haine?

Verificați conținutul dulapului dvs. pentru a nu se deteriora. Acordați o atenție deosebită produselor din piele, lână și catifea. Uită-te în toate sertarele și colțurile. Uită-te la covoare, tapițerie, rafturi de cărți (insectele iubesc cotorii cărților). Efectuați curățarea generală a încăperii și ventilația prelungită. Acest lucru este eficient în special iarna, când afară îngheață.

  • Scoateți toate hainele uzate și zdrențuite. Spălați-le la cea mai ridicată temperatură posibilă sau procesați-le cu un generator de abur.
  • Congelați lucrurile pe balcon sau în frigider. Temperaturile de îngheț sunt letale pentru molii, larve și omizi.
  • Vara, scoate articolele la soare.

Cele mai eficiente mijloace chimice împotriva moliei sunt spray-urile, fumigatoarele și tabletele – fiecare dintre ele funcționează într-un mod diferit. Naftalina are un puternic efect repelent și a fost folosită de mult timp.

Recent Posts

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

3 minute ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

33 de minute ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

o oră ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

2 ore ago

Avertisment: obiceiul nociv care poate duce la cancer de colon

O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…

2 ore ago

ANM, în alertă! Lapoviță și ninsori, vremea se va răci brusc

România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…

3 ore ago

Citeste si: