Sari la conținut

Meteorologii au dat ALERTA: Fenomen PERICULOS deasupra României!

prognoza meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alertă meteo

Din cuprinsul articolului

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de marţi seară şi va putea fi observat în special peste regiunile vestice şi sud-vestice.

”În perioada 21 – 22 mai, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei”, a transmis, marţi, ANM, într-un comunicat de presă.

Potrivit ANM, marţi seară şi în cursul nopţii de marţi spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă şi deasupra României, în special peste regiunile vestice şi sud-vestice.

praful saharian
Sursa foto: observatornews.ro

“În perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.

Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastra, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus”, au transmis reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Recomandările medicilor

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

„Aceste microparticule, cel puțin pentru starea de sănătatea plămânilor, sunt foarte dăunătoare, deoarece sunt formate din totul de silicați și alte particule nocive. Pacienții care suferă de astm bronșit sau cei care sunt predispuși la anumite forme de infecții respiratorii pot să aibă anumite exacerbări ale bolii.

Recomandăm ca, atunci când sunt aceste alerte cu praf saharian sau alerte de poluare crescută, să se evite expunerea la aer liber, să nu se facă jogging în aer liber, să ne limităm pe cât posibil activitățile în aer liber sau, dacă trebuie, să o facem și ne cunoaștem cu o afecțiune respiratorie, să purtăm mască”, a declarat medicul pneumolog Cristian Oancea pentru Radio România Timisoara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel