Din cuprinsul articolului
METEO. Un val de aer rece lovește Europa: Se schimbă vremea. Chiar dacă mercurul din termometre indică astăzi, în unele zone, 13 grade Celsius, ANM anunță schimbarea vremii înainte de Crăciun.
Noua săptămână va fi cu totul altfel decât geroasă: vremea se încălzește rapid, iar temperatura va rămâne negativă ziua doar pe cele mai înalte culmi ale Carpaților, unde și vântul va sufla puternic, cu rafale de până la 90 – 120 km/h.
Maximele vor atinge și depăși pragul de 10 grade Celsius în majoritatea regiunilor, cu excepția celor nordice și centrale, unde va fi ceva mai răcoare. În general, va fi mai cald decât ar fi normal în această perioadă a anului în cea mai mare parte a țării.
Vom avea zăpadă de Crăciun?
În zilele următoare vremea va fi caldă, cu temperaturi de până la 10 – 15°C. Totuși. în zonele de munte și local în rest, ANM a emis cod galben de vânt puternic și ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei. Răcire, ploi și ninsori la sfârșitul săptămânii.
La sfârșitul săptămânii, vremea se va răci din nou
Aerul rece pătruns în partea anterioară a Anticiclonului Azoric va determina o reluare a activității ciclonice în Mediterana, astfel că șansele de precipitații vor crește în weekend și la începutul săptămânii viitoare.
Dacă la munte acestea vor fi în principal sub formă de ninsoare, aducând un strat de zăpadă proaspătă chiar înainte de Sărbători, situația încă nu e clară pentru zonele joase.
Prognoză european ECMWF
ECMWF anticipează ninsori destul de puternice în unele regiuni în weekend. În timp ce unele scenarii anticipează ninsori destul de consistente în unele regiuni, altele sugerează că vom avea parte mai mult de ploi.
Crăciun mai rece
Spre deosebire de ultimii ani, acum nu se întrevede nicio încălzire masivă a vremii chiar de Crăciun sau de Ajun. Mai mult, există un semnal consistent pentru o perioadă cu temperaturi relativ apropiate de mediile climatologice în ultima săptămâna din decembrie, potrivit newsweek.ro.
Cu toate acestea, cu o circulație predominant vestică a maselor de aer, este greu să vorbim de iarnă adevărată în afara zonelor de munte. Trebuie menționat, însă, că mai multe modele meteorologice anticipează o schimbare în acest sens imediat după Crăciun.