Metastazele cerebrale si tumorile la creier din ce in ce mai dese in tarile dezvoltate. Care sunt cauzele si ce solutii exista? Metastazele cerebrale afecteaza 10 pana la 30% dintre adultii cu cancer
Se observa in ultimul timp, in Romania, o crestere a numarului de pacienti cu metastaze cerebrale, mai ales datorita cresterii numarului cazurilor de persoane diagnosticate cu tumori primare maligne care in decursul evolutiei bolii dau metastaze in general cerebrale.
Mai multe despre acest fenomen din ce in ce mai raspandit in randul romanilor ne spune in exclusivitate pentru DOCTORUL ZILEI medicul neurochirurg Dan Bentia.
De ce tumorile maligne sunt in crestere, atat in tarile dezvoltate, cat si in Romania? Explicatia este foarte complexa. Printre factorii de risc enumeram cativa:
Multe tumori maligne pot duce la metastaze cerebrale. Practic, tumora se prolifereaza, dand nastere si altora. Metastazele sunt alte tumori aparute din cea principala.
In creier se formeaza adesea, fiind un organ “preferat, dar si in oase, plamani si ficat.
Printre cele mai frecvente tumori care pot da metastaze cerebrale intalnim: tumora de san, tumora pulmonara, melanomul malign, prostata, tiroida, plamanul, tumorile din sfera digestiva si neoplazii hematologice (boli sangvine maligne) etc.
Metastazele cerebrale pot fi:
In general, metastazele care pot fi abordabile chirurgical sunt metastaze unice sau multiple grupate, sunt metastaze superficiale care nu afecteaza o arie elocventa.
Acestea pot fi abordabile de catre neurochirurg la pacienti la care calitatea vietii este inca pastrata, la care nu sunt inca foarte multe metastaze in alte organe.
Sigur, aceste indicatii sunt relative in era in care s-a dezvoltat tratamentul chimio si radio terapeutic in care se foloseste de rutina microscopul operator, navigatia craniana si monitorizarea nervilor cranieni intraoperator, indicatiile s-au largit, de exemplu se poate opera tumora in aria vorbirii cu pacientul treaz.
Semne si simptome:
Orice pacient asupra caruia exista suspiciunea neurochirurgului ca ar putea sa sufere de metastaze cerebrale trebuie sa efectueze un examen computer tomograf, urmat de un examen RMN cerebral cu substanta de contrast, ne mai spune neurochirurgul Dan Bentia.
Ingrijirea unui astfel de pacient va fi facuta de o echipa complexa formata in primul rand de un medic neurochirurg alaturi de care vor fi medicul ATI, medicul neurolog, medicul de recuperare, medicul radiolog si oncolog(radio & chimioterapeutul).
O echipa multidisciplinara, cu specialisti in neurochirurgie, radiologie, anatomopatologie si oncologie se va ocupa de cazurile complexe. Ea va lua cea mai buna decize cu privire la strategia terapeutica ce se impune si la succesiunea actelor medicale ce urmeaza a fi facute.
La ora actuala, la cazurile inoperabile sau la cele la care se doreste un diagnostic anatomo-patologic pre-operator se poate face biopsia cerebrala, inclusiv din leziunile tumorale profunde, inabordabile chirurgical. In unele tumori se pot introduce substante chimio-terapice sau substante radioactive pentru diminuarea masei si volumului acestuia.
Operatiile, in general de metastaze, sunt operatii care pot dura pana la 6-8 ore, dupa care urmeaza o perioada in care pacientul va sta la reanimare in medie intre 1-3 zile, dupa care va urma o spitalizare normala de 3-4 zile.
Dupa externare, multi pacienti beneficiaza de recuperare medicala. Pacientii continua tratamentul oncologic de specialitate post-operator, tratament radioterapic, chimioterapic si tratament imunologic.
Medicul afirma ca in spitalul in care domnia sa opereaza se desfasoara numeroase interventii pentru aceasta patologie utilizand cea mai noua aparatura medicala, ex: microscopul operator KINEVO cu imunoflorescenta, neuronavigatie craniana, neuromonitorizare intracraniana. Astfel, pacientii beneficiaza de incizii minime, centrate pe leziune, cu distrugeri cat mai mici ale tesutului cerebral inconjurator.
Astfel se obtine pe langa un efect estetic scontat si un rezultat foarte bun post-operator fara aparitia unor noi deficite post-operatorii cu imbunatatirea rapida a starii generale si neurologice post-operator, sau se scurteaza durata de spitalizare si durata pana la reinsertia sociala& profesionala a pacientului. Nu in ultimul rand, prin aceste noi tehnici neurochirurgicale, se obtine o inlaturare cat mai precisa , chiar totala si se obtine o crestere pe termen mediu si lung a duratei de viata si o crestere a calitatii vietii pacientului oncologic.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…