Sari la conținut

Meseriile cele mai expuse riscului de demenţă (STUDIU)

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Evitarea dementei

Oamenii de ştiinţă norvegieni de la centrul de cercetare HUNT susţin că munca fizică grea creşte riscul de a dezvolta demenţă, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică „Science Direct”.

Cercetarea relevă că, potrivit datelor colectate din 2017 până în 2019 de la 7.000 de persoane, cele care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic au cu 15,5% mai multe şanse de a dezvolta demenţă decât restul participanţilor la studiu.

Lista ocupaţiilor „periculoase” care pot provoca ulterior demenţă include casierii, vânzătorii, personalul medical şi crescătorii de animale.

Potrivit autorilor studiului citat de rador.ro, reprezentanţii acestor profesii petrec întregul timp de lucru în picioare, activităţile lor sunt asociate cu sarcini fizice grele, programe incomode şi stres.

Toate acestea provoacă epuizare emoţională, oamenii neavând timp pentru odihnă şi auto-dezvoltare. Lipsa odihnei duce la „uzură” fizică, dar mentală, care afectează abilităţile cognitive.

Persoanele care prestează munci fizice, mai predispuse să dezvolte demenţă

Cu toate acestea, la sfârşitul anilor ’80, specialiştii de la Centrul de Cercetare Gerontologică din Stockholm au efectuat un studiu la scară largă asupra demenţei pe o perioadă de 12 ani (aşa-numitul Proiect Kungsholmen). Încă de atunci, au ajuns la concluzia că persoanele care prestează o muncă fizică sunt mai predispuse să dezvolte ulterior demenţă senilă şi Alzheimer decât cei cu profesii intelectuale.

Cu alte cuvinte, potrivit cercetătorilor, creierul este un organ care, ca şi muşchii braţelor şi picioarelor, are nevoie de un antrenament constant. Prin urmare, oamenii care s-au angajat într-o muncă mentală activă toată viaţa sunt mai puţin predispuşi să se confrunte cu demenţa şi, dacă o dezvoltă, aceasta se întâmplă la o vârstă mult mai înaintată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel