Din cuprinsul articolului
Mesele mai devreme și ușoare au fost de mult aprobate pentru pierderea în greutate și bunăstarea generală, dar noi cercetări sugerează că beneficiile lor se extind dincolo de gestionarea greutății.
Un studiu recent a arătat că mesele grele seara târziu poate avea efecte dăunătoare, chiar și pentru cei fără probleme de greutate.
Iată de ce ar trebui să evitați mesele târzii și grele
Potrivit celui mai recent studiu publicat în Nutrition & Diabetes, oamenii ar trebui să consume cele mai mari niveluri de calorii la micul dejun și prânz, mai degrabă decât la ora ceaiului și la cină.
Echipa de cercetare de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) din Spania și Universitatea Columbia a descoperit că consumul de peste 45% din calorii după ora 17:00. poate afecta semnificativ nivelul de glucoză, indiferent de greutatea corporală sau grăsimea individului. Când nivelurile de glucoză sunt ridicate, riscul general pentru afecțiunile de sănătate pe termen lung crește și el.
„Menținerea nivelurilor ridicate de glucoză pe perioade lungi de timp poate avea implicații, inclusiv un risc mai mare de a evolua spre diabet de tip 2, o creștere a riscului cardiovascular din cauza daunelor pe care nivelurile ridicate de glucoză le fac vaselor de sânge și creșterea inflamației cronice, care agravează daune cardiovasculare și metabolice”, a spus dr. Diana Díaz Rizzolo, care a condus studiul, într-un comunicat de presă.
Studiile arată că mesele târziu în noapte duc adesea la supraalimentare, iar oamenii tind să opteze pentru alimente ultraprocesate. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii care reglează foamea și sațietatea sunt perturbați atunci când mesele sunt amânate dincolo de orele de lumină.
Timpul meselor poate afecta negativ metabolismul glucozei.
Cel mai recent studiu sugerează că, indiferent de greutatea corporală a unei persoane și de caloriile totale consumate într-o zi, timpul meselor poate afecta negativ metabolismul glucozei.
În timpul studiului, cercetătorii au evaluat nivelurile de glucoză a 26 de participanți cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani. Participanții erau supraponderali sau obezi și aveau prediabet sau diabet de tip 2. Toți participanții au consumat aceeași cantitate de calorii și aceleași alimente în timpul zilei, dar în momente diferite.
Pe baza momentului în care au fost consumate majoritatea caloriilor, participanții au fost clasificați ca cei care mănâncă timpuriu, care au consumat majoritatea caloriilor zilnice înainte de seară și cei care au mâncat târziu, care au consumat 45% sau mai mult din calorii după ora 17:00.
Cercetătorii au observat că cei care au mâncat târziu au o toleranță mai slabă la glucoză, indiferent de greutatea corporală. De asemenea, mesele lor au avut de obicei cantități mai mari de carbohidrați și grăsimi.
Abilitatea organismului de a metaboliza glucoza este limitată noaptea, deoarece secreția de insulină este redusă, iar sensibilitatea celulelor noastre la acest hormon scade din cauza ritmului circadian, care este determinat de un ceas central din creier care este coordonat cu ore de lumină și noapte, au concluzionat cercetătorii.