Categories: Expertul zilei

Mesajul alarmat al unui medic român: 50% dintre romani nu merg la medic. Va fi prea târziu…

Un studiu realizat de dr. Ardeleanu arată că  „50% dintre pacientii romani nu au fost la stomatolog in ultimii 2 ani, insa doar 4% dintre ei au motivat absenta din cabinet de teama coronavirusului.

  • 63% dintre cei intervievati considera ca probabilitatea de infectare este cea mai ridicata la locul de munca, urmata, in proportie de 29%, de intalnirile cu familia si prietenii. Doar 8% considera ca se pot infecta in timpul vizitei la medic, inclusiv la stomatolog;
  • 83% dintre pacienti considera cabinetele stomatologice un mediu sigur, deoarece sunt dezinfectate constant si doar 3% considera ca riscul de infectare este mare la stomatolog;
  • Doar 15% dintre pacienti s-au uitat la numarul cazurilor de infectare cu Covid-19 cand si-au programat vizita la stomatolog, in timp ce pentru 49% dintre pacienti nu a contat numarul de cazuri raportate.

Teama de noul coronavirus s-a aflat pe ultimul loc

Teama de noul coronavirus s-a aflat pe ultimul loc atunci cand pacientii au luat decizia de a solicita o programare la medicul stomatolog. Dintre cei care au urmat tratamente stomatologice in perioada pandemiei, doar 15% s-au uitat la statistica zilnica a cazurilor de imbolnavire. In schimb, doar 4% dintre cei care nu au trecut pe la cabinetul stomatologului in aceasta perioada au motivat teama de coronavirus.

Absenta urgentelor dentare sau teama de tratamentele stomatologice

Absenta urgentelor dentare, pentru 54% dintre pacienti, sau teama de tratamentele stomatologice, in proportie de 26%, sunt motivele care i-au tinut pe pacienti departe de cabinetele stomatologice in ultimii 2 ani. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de  Dr. Ardeleanu, care a analizat comportamentul populatiei din urbanul mic privind accesarea serviciilor stomatologice in perioada pandemiei.

Dintre pacientii care s-au adresat cabinetelor dentare in perioada pandemiei, 49% au spus ca situatia pandemica nu a contat in decizia de a urma un plan de tratament stomatologic, iar alti 36% au avut o urgenta stomatologica care necesita tratament, situatia pandemica fiind astfel pe plan secundar. Totusi, 15% dintre pacienti au luat in considerare numarul scazut de cazuri de COVID-19 la nivel national, atunci cand si-au programat o consultatie.

Dr. Ardeleanu: Romanii inca nu au o cultura a preventiei medicale

„Romanii inca nu au o cultura a preventiei medicale, iar acest aspect este evidentiat de statisticile la nivel european, care ne situeaza la coada clasamentului in ceea ce priveste numarul de consultatii la medicul stomatolog, cu mai putin de o consultatie pe an, in timp ce media UE este de 1,2 consultatii/persoana. Pe de alta parte, cred ca pandemia a determinat multi pacienti sa realizeze cat de important este sa mergi la stomatolog la timp si sa nu mai amani tratamentele. In toata aceasta perioada, in clinicile dr. Ardeleanu ne-am bucurat de un grad de adresabilitate mai mare decat ne asteptam, atat din partea pacientilor care aveau tratamentele incepute inainte de pandemie, cat si din partea pacientilor noi. Conceptul clinicilor pune accentul pe dezvoltarea serviciilor de stomatologie in orasele mici, plecand de la servicii specializate pentru copii – pedodontie, la tratamente complete pentru adulti”, a declarat Dr. Virginia Ardeleanu, fondator si CEO al Clinicilor Dentare Dr. Ardeleanu.

Durerea de dinti, principalul motiv de programare la stomatologie

Cand a venit vorba de scopul vizitei recente la stomatolog, 41% dintre pacienti au mentionat o urgenta stomatologica, 34% s-au programat pentru a trata o problema stomatologica mai veche (pe care o aveau de 2-3 ani), in timp ce ponderea celor programati pentru un control de rutina a fost de doar 15%. Restul de 10% dintre pacienti s-au prezentat la clinica pentru a-si finaliza planul de tratament inceput.

In ceea ce priveste urmatoarea vizita la dentist, 77% dintre respondenti planuiesc sa isi continue planul de tratament in perioada urmatoare pentru a-si rezolva problemele dentare existente, 18% au sustinut ca vor reveni peste 6 luni la controlul periodic, iar 5% au afirmat ca probabil vor astepta sa scada numarul de cazuri de COVID-19 sau sa treaca pandemia, pentru a se simti mai in siguranta.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

2 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

2 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

3 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

3 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

4 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

4 ore ago

Citeste si: