Din cuprinsul articolului
În ultimele zile numărul de cazuri de COVID 19 a explodat. Pacienții cronici, mai ales cei în vârstă continuă să fie vulnerabili în fața bolii.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția că bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 în România. Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și, afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10).
În acest context, facem apel la toți pacienții cronici să ia legătura cu medicul de famile cât mai devreme după apariția primelor simptome de Covid-19. Tratamentele specifice pentru COVID-19, care acum există, trebuie administrate cât mai repede și pot reduce semnificativ riscul de agravare al bolii, durata de evoluţie a bolii, riscul de de spitalizare și deces.
Interesați-vă și dacă medicul dvs. realizează teste întrucât în prezent 4000 de medici de familie fac acest lucru.
“Vin cu exemplul personal: zilele trecute m-am infectat și am mers la un centru de evaluare și mi s-au făcut investigații și tratament. Am depășit ușor boala deși sunt pacient cronic cu mai multe afecțiuni. Ce este foarte important: nu am rămas în spital dar am beneficiat de tratament. Puteți merge la un centru de evaluare fără teama de a fi internat sau fără a exista niciun pericol”a afirmat Radu Găneascu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
În primele 5 zile de la obţinerea rezultatului, persoanele cu cel puțin doi factori de risc, trebuie să se adreseze unui Centru de evaluare și tratament COVID-19.
În prezent sunt peste 200 de astfel de centre avizate la nivel national, lista acestora putând fi consultată pe pagina de web a Ministerului Sănătății (http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) sau a CNAS (https://cnas.ro/2022/01/31/lista-centrelor-de-evaluare-si-tratament-covid-19/). După o evaluare clinică și de laborator, medicii din centrele de evaluare pot prescrie pacienților tratament în ambulator (pentru acasă), tratament adaptat profilului clinic al fiecărui pacient, în corelație cu severitatea bolii și prezența factorilor de risc menționați.
Simptomele infecției cu coronavirus apar de regulă la 2-6 zile dupa expunere, iar în unele cazuri până la 14 zile după. Cel mai frecvent observate manifestari ale Covid 19 sunt: febră sau frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare și corporale, durere de cap, pierderea gustului sau mirosului, durere de gât, congestia nasului su rinoree, greață sau vărsături, diaree. În cazul infecției cu varianta Omicron a virusului, cercetarile indică faptul că simptomele cel mai ades întalnite sunt rinoreea (curgerea nasului), cefaleea (dureri de cap), stare de oboseală (ușoară sau severă), strănutul si durerea în gât.
În prezent, există tratament care poate fi administrat și previne complicațiile și ajungerea într-o stare gravă.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…