Din cuprinsul articolului
Mersul pe jos reduce riscul de deces prematur. Celebrii 10.000 de pași pe zi sunt legați de îmbunătățirea sănătății și reducerea riscului de boli de inimă și cancer.
Deși este încă un obiectiv sănătos de atins, cercetătorii spun acum că chiar și mersul a aproximativ 4.000 de pași pe zi ar putea ajuta la reducerea riscului de deces prematur.
Potrivit unui studiu recent, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, cu cât mergi mai mult, cu atât este mai bine. Dar parcurgerea a minimum 3.967 de pași pe zi reduce riscul de a muri din orice cauză și riscul de deces din cauza de boli cardiovasculare este redus cu 2.337 de pași pe zi.
Mersul pe jos reduce riscul de deces prematur: sunt suficienți 4.000 de pași
După ce a analizat datele a 226.889 de persoane din 17 studii diferite din întreaga lume, echipa a descoperit că mortalitatea de orice cauză se reduce cu 15% cu fiecare 1.000 de pași suplimentari făcuți zilnic.
În plus, cu o creștere cu 500 de pași, riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare se reduce cu 7%. Beneficiile au existat chiar și la 20.000 de pași pe zi. Cercetătorii nu au putut găsi un prag maxim.
„Studiul nostru confirmă că, cu cât mergi mai mult, cu atât mai bine. Am descoperit că acest lucru se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, indiferent de vârstă și indiferent dacă locuiești într-o regiune temperată, subtropicală sau subpolară a lumii, sau o regiune cu un amestec de clime.
În plus, analiza noastră indică faptul că sunt necesari doar 4.000 de pași pe zi pentru a reduce semnificativ decesele din orice cauză și chiar mai puțini pentru a reduce decesele cauzate de boli cardiovasculare”, dr. Maciej Banach, autorul principal al studiului, a declarat într-un comunicat de presă.
De asemenea, descoperirile sugerează că atunci când oamenii încep să meargă înainte de vârsta de 60 de ani, beneficiile sunt mai mari.
Persoanele cu vârsta sub 60 de ani au experimentat o reducere cu 49% a riscului general de mortalitate atunci când au mers între 7.000 și 13.000 de pași zilnic, în timp ce cei cu vârsta de 60 și peste au prezentat o reducere cu 42% a riscului atunci când au făcut între 6.000 și 10.000 de pași zilnic.
„Mesajul principal este că ar trebui să facem cât mai mulți pași și ar trebui să începem cât mai devreme pentru a avea cele mai mari beneficii pentru sănătate”, a spus Banach.
„Într-o lume în care avem medicamente din ce în ce mai avansate pentru a viza afecțiuni specifice, cum ar fi bolile cardiovasculare, cred că ar trebui să subliniem întotdeauna că schimbările stilului de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice, care au fost un erou principal al analizei noastre, ar putea fi cel puțin la fel de eficiente în reducerea riscului cardiovascular și prelungirea vieții”, a mai spus cercetătorul.