Sari la conținut

Mersul greșit duce la probleme ale coloanei și articulațiilor. Dr. Tarek Nazer, ortoped: “Reeducarea mersului se face la orice vârstă”

Mersul greșit duce la probleme ale coloanei și articulațiilor. Felul în care pășim este extrem de important pentru a identifica funcția neobișnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. De aceea o analiză a mersului folosind placa digitală este o metodă certă în depistarea greșelilor pe care le facem atunci când călcăm. Pașii greșiți sunt cauza multor probleme articulare, pe care acum le putem evita atât de ușor.

Astfel, pe măsură ce mergeți pe placă, mii de senzori minusculi captează distribuția presiunii de-a lungul tălpii piciorului. Aceste informații ajută medicii ortopezi și specialiștii în podologie să identifice problemele și să stabilească ce tip de talonete vă sunt necesare.

“Analiza mersului ne permite să tratăm corect și personlizat fiecare pacient. Aparatul pe care îl folosim se numeşte podoscop. Această placă digitală, conectată la un computer, ne dă detalii despre arcul plantar si despre neregularitățile mersului. Dacă există o rigiditate a tălpii, tendinţa este să călcăm preamult în exterior.

Pe lângă faptul că deformăm încălțămintea, transmitem șocurile de la nivelul tălpii înspre genunchi sau la nivel coxo-femural. Acesta este și unul dintre motivele pentru care pacienții pot ajunge să sufere de coxartroză (n.r.artroza șoldului). Orice diformitate a mersului poate fi identificată folosind analiza mersului.

Prin informațiile obținute în urma unei podograme identificăm cauza. Aceasta poate fi dată de o discrepanță de picior, a unei probleme legate de șolduri sau chiar de coloană, așa cum este în caz de scolioză”, explică dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

Mersul greșit duce la probleme ale coloanei și articulațiilor

Un mers incorect poate duce în timp la probleme în tot corpul, iar explicația este simplă. Dacă nu avem o călcătură simetrică, forţele de la nivelul coloanei vertebrale se transmit asimetric și astfel corpul încearcă să îşi găsească echilibrul şi apar multiple dizabilităţi, cum ar fi scoliozele.

Pe lângă scolioză sau coxartroză, medicii spun că tot din această cauză pot apărea si probleme la articulația genunchiului, la menisc, tendoane sau la discurile intervertebrale.

Pentru a corecta acestede ficiențe cauzate de mersul incorect, specialiştii recomandă, pe lângă un program personalizat de recuperare medicală, purtarea talonetelor. Analiza mersului cu ajutorul plăcii digitale ajută la corectarea posturilor defectuoase și reeducă mersul. Abia după evaluare, specialiștii pot crea talonete personalizate.

“Corectarea mersului se poate rezolva la orice vârstă, dar este mult mai ușor la copiii mici unde după tratament poate să dispară problema și să se ajungă la un mers normal fără să mai fie nevoie de talonete sau kinetoterapie. Cel mai des problemele apar în copilărie. Netratate, devin probleme mai seriose si dureroase odată cu înaintarea în vârstă. La adulți, în unele cazuri, este necesar să se poarte acele talonete tot timpul și chiar pentru tot restul vieții”, adaugă dr. Tarek Nazer, medic specialist ortoped.

Evaluarea include mai multe etape. Primul pas este un examen clinic de verificare a diformității, al axității articulare, și al lungimii și axului mecanic al membrelor. Apoi se trece la analiza digitalăpropriu-zisă a mersului și se obține amprenta digitală.

Urmează interpretarea analizei și recomandarea tratamentuluisau a talonetelor personalizate, acolo unde este cazul. În total, analiza mersului durează aproximativ 20 de minute. Ulterior, crearea talonetelor personalizate se poate efectua rapid în 4-5 zile de la comandă.

Nu uitați: este important să adoptați un mers corect pentru a evita eventualele probleme articulare și de postură care pot să apară!

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel