Din cuprinsul articolului
Merită sau nu un loc în farfuria noastră. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului care este astazi, 14 martie, este bine de știut ce alimente sunt bune pentru sănătatea rinichilor.
Rinichii îndeplinesc funcții foarte importante, deoarece elimină sângele de toxine și deșeurile metabolice și echilibrează nivelurile de lichide și electroliți (sodiu, potasiu) din organism.
Din păcate, unul din zece adulți din țara noastră are funcția renală redusă, potrivit datelor Societății Elene de Nefrologie (HNES).
Așa că suferă de un anumit grad de boală de rinichi, 100.000 dintre pacienți având o problemă destul de gravă.
Este posibil ca un pacient să-și piardă până la 90% din funcția renală fără a bănui acest lucru.
Dieta este unul dintre cei mai importanți factori în funcționarea sănătoasă a rinichilor, spun experții. Anumite alimente și băuturi îl beneficiază în special. Mai jos sunt enumerate câteva dintre ele:
Apa
Apa este de departe cea mai bună băutură pentru sănătate. 70% din corp este alcătuit din apă și avem nevoie de ea pentru multe funcții importante. Printre altele, organizația îl folosește:
Cartofi dulci
Sunt bogate în fibre vegetale care asigură digestia lor lentă. În acest fel, ei nu cresc nivelul de zahăr din sânge (glucoză) la fel de puternic ca cartofii clasici. De asemenea, conțin vitamine și oligoelemente, cum ar fi potasiul, care pot ajuta la echilibrarea electroliților din sânge.
Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie potrivite pentru cei care au deja o boală renală avansată, deoarece medicul lor le-ar fi recomandat restricția de potasiu. Într-un astfel de caz, consultați-vă medicul.
Pește
Somonul, sardinele, tonul și alți pești sunt bogate în acizi grași omega-3, care sunt asociați cu scăderea tensiunii arteriale. Potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi din SUA (NKF), rinichii joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale.
Când funcția rinichilor scade, presiunea poate crește. În plus, la pacienții care au deja boli de rinichi, hipertensiunea arterială o poate agrava.
Așa că ți-ar putea beneficia să consumi des pește la grătar sau la abur. Doar asigurați-vă că nu puneți prea multă sare în mâncare, deoarece afectează funcția rinichilor și tensiunea arterială.
Spanacul, varza kale și alte legume cu frunze de culoare verde închis conțin fibre, vitamine, oligoelemente și antioxidanți, inclusiv potasiu. Din nou, au nevoie de precauție din partea pacienților cu boli de rinichi care trebuie să urmeze o dietă cu conținut scăzut de potasiu.
Căpșunile, afinele și zmeura sunt surse valoroase de nutrienți și antioxidanți. Studiile pe animale au arătat că polifenolii lor pot îmbunătăți funcția rinichilor și pot scădea tensiunea arterială.
Merele sunt bogate în pectină, o fibră care reduce anumiți factori de risc pentru disfuncția rinichilor (de exemplu, niveluri crescute de zahăr și colesterol). De asemenea, pot satisface nevoia de ceva dulce.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…