Sari la conținut

Mergi de urgenţă la medic dacă ai acest simptom! Semnal de alarmă pentru femeile aflate la menopauză

Medicul specialist trebuie să afle toate cauzele posibile ale acestui simptom, mai ales dacă acesta s-a cronicizat, adică durează de cel puţin şase luni.

Multe femei se confruntă periodic cu dureri pelvine, care afectează una sau mai multe zone ale abdomenului inferior şi a pelvisului. Dacă astfel de dureri sunt normale înaintea menstruaţiei, în cazul femeilor aflate la menopauză, acesta poate fi simptomul unor afecţiuni grave din sfera ginecologică.

Ce este sindromul Mittelschmerz

Unele femei simt durere la nivelul ovarelor în fiecare lună. Condiția se numește Mittelschmerz, iar termenul provine din cuvintele germane traduse ca „mijloc” și „durere” și apare la mijlocul ciclului menstrual (aproximativ 14 zile înainte de perioada următorului ciclu menstrual).

Potrivit specialiştilor, în acest caz nu este nevoie de tratament, deși unele femei pot opta pentru medicație antiinflamatorie. Mittelschmerz se manifestă, de regulă, prin durere și disconfort în pelvis, de cele mai multe ori unilateral, fiind recunoscut ca sindromul de care suferă 1 din 5 femei.

Uneori acest tip de durere poate fi asociată unei răceli a ovarelor (anexită), dar sunt şi medici care diagnostichează durerea cronică pelvină doar când nu există o cauză aparentă sau dacă aceasta nu dispare după tratament.

Perimenopauza, o etapă complicată din viaţa femeii

Nu este exclus ca durerea din zona ovarelor să apară frecvent şi în perioada perimenopauzei, din cauza crampelor induse de fluctuaţiile hormonale specifice. Corpul feminin se spune că ajunge la menopauză atunci când s-au împlinit 12 luni consecutive fără menstruaţie.

Majoritatea femeilor încep să simtă această tranziţie la sfârşitul anilor 40, începutul anilor 50, iar simptomele perimenopauzei pot fi simţite timp de 4-8 ani. Practic, această perioadă marchează sfârşitul anilor de reproducere, însă este marcată de o adevărată furtună hormonală însoţită de un cortegiu de tulburări fizice, psihice şi emoţionale.

Durerea în zona pelvină poate fi un semnal de alarmă pentru prezenţa unui chist ovarian cu risc de malignizare, care, dacă este depistat ecografic din timp, poate fi extirpat chirurgical. Diagnosticul oncologic se poate pune dupa efectuarea unor teste imagistice (ecografia transvaginală, RMN, CT), precum şi testarea unor  markeri tumorali: CA 125, HE4, markeri care sunt crescuți în cancerul ovarian. În plus, biopsia țesutului ovarian este foarte importantă pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.

Chisturile ovariene sunt formațiuni pline cu lichid care apar pe suprafața ovarului. Cele mai comune tipuri de chisturi sunt cele care se formează pe parcursul ciclului menstrual și dispar după o perioadă de câteva săptămâni sau luni.

În cazul femeilor aflate la menopauză, chisturi pot crește mult în dimensiuni, existând riscul de ruptură a acestora. De asemenea, există un risc crescut de torsiune a chistului ovarian, care se tratează chirurgical.

Simptomele cancerului ovarian

În stadii incipiente, acest tip de cancer este, de regulă, lipsite de simptome. Însă în timp pot să apară o serie de semnale de alarmă:

  • creșterea în volum a abdomenului;
  • durere pelvină sau abdominală;
  • senzație de sațietate precoce;
  • micțiuni frecvente.
  • oboseală;
  • durere la contactul sexual;
  • durere de spate;
  • modificări ale ciclului menstrual;
  • scădere în greutate;
  • constipație.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel