Sari la conținut

Merele şi roşiile pot fi periculoase pentru aceşti pacienți. Pot agrava simptomele bolii!

Unsplash

Merele și roșiile sunt două dintre cele mai populare fructe și legume din alimentația noastră zilnică, fiind apreciate pentru vitaminele și nutrienții pe care le conțin.

Totuși, pentru anumite persoane care suferă de afecțiuni specifice, consumul acestora poate prezenta riscuri și poate agrava simptomele bolii. Află în continuare cine ar trebui să evite aceste alimente și de ce.

1. Merele și riscurile pentru diabetici

Fruct
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Merele şi roşiile pot fi periculoase pentru aceşti pacienți. Deși merele sunt bogate în fibre și vitamine, ele conțin și o cantitate semnificativă de zaharuri naturale. Persoanele care suferă de diabet trebuie să fie atente la cantitatea de fructe consumată, inclusiv merele. Creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge poate duce la complicații grave, cum ar fi problemele cu vederea, deteriorarea nervilor și insuficiența renală.

2. Roșiile și riscurile pentru persoanele cu boala de reflux Gastroesofagian (BRGE)

rosii la borcan
sursa foto: pixabay

Merele şi roşiile pot fi periculoase pentru aceşti pacienți. Roșiile sunt alimente acide, iar pentru persoanele care suferă de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), consumul acestora poate agrava simptomele, cum ar fi arsurile la stomac și regurgitațiile acide. Acest lucru se datorează acidității roșiilor, care poate irita esofagul și poate sa agrava\eze inflamațiile deja existente.

3. Merele și roșiile înainte de proceduri chirurgicale

Înainte de intervențiile chirurgicale, medicii recomandă adesea evitarea anumitor alimente care pot afecta coagularea sângelui. Roșiile, de exemplu, conțin vitamine și minerale care pot interfera cu medicamentele anticoagulante, iar merele, în cantități mari, pot influența digestia și metabolismul.

Merele și roșiile sunt alimente excelente pentru majoritatea persoanelor sănătoase, dar există cazuri când acestea pot reprezenta riscuri pentru cei care suferă de diabet, reflux gastroesofagian sau alte afecțiuni specifice. Dacă ai o boală cronică, este important să consulți medicul înainte de a include aceste alimente în dietă, pentru a preveni complicațiile, potrivit sursei.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel