Din cuprinsul articolului
Menstruația precoce, înainte de împlinirea vârstei de 13 ani, este legată de un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 la mijlocul vieții, a descoperit o cercetare din SUA.
Studiul, publicată în British Medical Journal (BMJ) Nutrition Prevention & Health, a constatat că menstruația înainte de împlinirea vârstei de 10 ani a fost asociată cu o dublare a riscului de accident vascular cerebral în rândul femeilor cu vârsta sub 65 de ani cu diabet zaharat.
Cercetătorii de la Universitatea Tulane și Spitalul Brigham and Women’s din SUA au spus că fiind un studiu observațional, nu au putut stabili cauzele din spatele acestor asocieri.
„Vârsta mai timpurie la primul ciclu menstrual poate fi unul dintre indicatorii timpurii de viață ai traiectoriei bolii cardiometabolice la femei”, au sugerat ei în studiul lor.
Au fost analizate datele a peste 17.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 20 de ani 65. Femeile incluse în studiu provin din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției, reprezentativ la nivel național, 1999-2018. Femeile au precizat vârsta la care au avut primul ciclu menstrual.
Dintre femeile studiate, aproximativ 10%, (adică 1773), au raportat un diagnostic de diabet de tip 2. În plus, 11,5% dintre acestea, (adică 203), au raportat un tip de boală cardiovasculară, au descoperit cercetătorii. Ei au cuantificat riscul crescut de diabet de tip 2 din cauza începerii menstruației devreme în viață, la 32% (perioade la vârsta de 10 ani sau înainte) până la 14% (vârsta de 11 ani) până la 29% (vârsta de 12 ani).
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că menstruația înainte de împlinirea vârstei de 10 ani a fost asociată cu o mai mult decât dublarea riscului de accident vascular cerebral în rândul femeilor cu vârsta sub 65 de ani cu diabet. Mai exact, ei au calculat că riscul este de 81% în rândul celor care au prima menstruație la vârsta de 11 ani, 32% la 12 ani și 15% la 14 ani.
„O posibilă explicație ar putea fi aceea că astfel de femei sunt expuse la estrogen pentru perioade mai lungi de timp, iar menstruația precoce a fost asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen”, au explicat cercetătorii.
Ei au mai spus că greutatea ar putea fi un alt factor important care influențează rezultatele, deoarece atunci când au ajustat datele pentru greutate, asocierile observate între vârsta la primul ciclu menstrual și complicațiile accidentului vascular cerebral s-au slăbit ușor, deși rămânând semnificative.
Aceste descoperiri au susținut posibilitatea ca vârsta primei menstruații să fie încorporată în strategiile timpurii de viață pentru prevenirea diabetului și progresia complicațiilor diabetului.
„Aceste descoperiri adaugă o altă dimensiune factorilor potențial mai puțin înțeleși ai riscului cardiometabolic, în special la femeile care au fost relativ subreprezentate în acest domeniu de cercetare.
De asemenea, oferă o direcție clară asupra necesității de a proiecta studii intervenționale care să vizeze prevenirea bolilor cardiometabolice la grupuri etnice diverse de femei care încep să aibă menstruația la o vârstă fragedă”, a declarat Sumantra Ray, director executiv al Centrului Global pentru Nutriție și Sănătate NNEdPro, care co. -deține BMJ Nutrition Prevention & Health.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…