Din cuprinsul articolului
Menopauza se poate amâna? Alimentele care pot ajuta femeile să facă asta
Menopauza este un proces fiziologic natural care apare atunci când ovarele încetează să mai producă ovule și hormonele estrogen și progesteron. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții regulate și managementul stresului, poate ajuta la menținerea sănătății hormonale pe termen lung și la gestionarea simptomelor asociate cu menopauza. Înainte de a lua orice măsuri sau suplimente pentru a încerca să amâni menopauza, este important să consulți un medic sau un specialist în sănătatea femeii.
Cu cât ai o vârstă mai mare, cu atât este mai puțin probabil ca o schimbare a obiceiurilor tale să modifice debutul menopauzei naturale. Dar, dacă ești îngrijorată de durata perioadei de reproducere sau vrei să eviți unele dintre problemele de sănătate care sunt asociate cu menopauza foarte timpurie sau foarte târzie, discută cu medicul despre schimbările pe care le poți face în avans pentru a crea o tranziție mai ușoară.
În medie, vârsta la care femeile au ajuns la menopauză a fost de 51 de ani. Anumite studii au constatat că anumite alimente au fost legate de momentul debutului.
Mai exact, fiecare porție de carbohidrați, cum ar fi pastele și orezul, a fost corelată cu debutul menopauzei cu 1,5 ani mai devreme.
În schimb, pentru fiecare porție zilnică de pește și leguminoase proaspete, cum ar fi mazărea și fasolea, întârzierea debutului menopauzei a fost de peste 3 ani. În plus, un consum zilnic mai mare de vitamina B-6 și zinc a fost asociat și el cu menopauza mai târzie.
Când au comparat vegetarieni cu cei care mănâncă carne, cercetătorii au descoperit că consumul de carne a fost asociat cu o întârziere de 1 an a debutului menopauzei.
Printre femeile care nu au avut copii, un aport mai mare de struguri și carne de pasăre a fost asociat cu menopauza mai târzie.
Radicalii liberi duc la deteriorarea ADN-ului
Oamenii de știință speculează cu privire la unele mecanisme potențiale din spatele corelațiilor pe care le-au găsit. Explicația lor implică specii reactive de oxigen, care sunt radicali liberi. Despre aceștia se crede că dăunează ADN-ului.
Maturarea ovulelor și eliberarea lor, spune echipa, sunt afectate negativ de speciile reactive de oxigen. Dar leguminoasele conțin antioxidanți, care ar putea contracara aceste efecte negative și ar putea întârzia apariția menopauzei.
De asemenea, se crede că acizii grași omega-3 declanșează activitatea antioxidantă în corpul uman. Aceștia se găsesc cel mai des în peștele gras.
În schimb, carbohidrații rafinați sunt considerați a fi un factor de risc pentru rezistența la insulină. La rândul său, aceasta poate crește producția de estrogen, ducând la debutul precoce al menopauzei, potrivit medicalnewstoday.com
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…