Sari la conținut

Menopauza. Primele semne că ai intrat în această perioadă

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
În general, femeile din România, intră la menopauză la 49 de ani

Menopauza este o perioadă caracteristică din viața femeilor. Aceasta indică încheierea ciclului menstrual și poate să fie declanșată la diferite vârste.

De obicei, debutul menopauzei are loc la vârsta de 40 de ani, dar poate să apară și mai devreme sau mai târziu, dezvăluie medicul Iosif Niculescu, potrivit Antena 3.

Simptomele care indică menopauza

În primul rând, trebuie să spunem că menopauza marchează o etapă de viață în spatele căreia se ascunde sistarea funcției reproductive, epuizarea ovocitelor în ovare și modificări hormonale majore, în sensul lipsei sau descreșterii marcate a concentrației hormonilor sexuali, și anume estrogen și progesteron în sânge.

Vârsta medie de instalare a menopauzei este, în Europa, în jur de 52 de ani. Noi definim ca vârstă normală de instalare a menopauzei undeva între 45 și 55 de ani.

Simptomele care indică intrarea la menopauză

  • tulburări ale menstruației
  • creștere în greutate
  • tulburări ale somnului
  • tulburări în sfera cognitivă
  • dureri osteo-articulare

Există o perioadă, de multe ori, de câțiva ani, care marchează ceea ce noi numim pre-menopauză și care se caracterizează printr-o simptomatologie destul de obscură, nu neapărat în sensul real al siptomatologiei ale menopauzei, dar sunt tulburări ale menstruației, ale ciclului menstrual, atât în ceea ce privește fluxul, dar și în ceea ce privește frecvența, poate o ușoară tendință la a lua în greutate și tulburări de somn, tulburări în sfera cognitivă, dureri osteo-articulare”, a explicat medicul.

Ce complicații se pot declanșa de la menopauză?

  • osteoporoză
  • depresie
  • hipertensiune
  • diabet

„Există o patologie a menopauzei pe care noi trebuie să o diferențiem, în primul rând, în ceea ce privește bolile care sunt legate direct de lipsa hormonilor, cum ar fi osteoporoza modificările la nivel cognitiv, depresie, irascibilitatea, patologia cardio-vasculară, care după câțiva ani de la instalarea menopauzei începe la femei să aibă aceeași frecvență ca și la bărbați, deși nu sunt legate în mod direct de lipsa hormonilor sexuali la femeie, dar lipsa acestora contribuie la acest fel de patologie.

Pe de altă parte, înaintarea în vârstă, ajutată mai mult sau mai puțin de lipsa hormonilor, e marcată oricum de o patologie specifică vârstei a treia, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, adipozitatea, diabetul, afecțiunile oncologice”, a explicat medicul ginecolog Iosif Niculescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel