Din cuprinsul articolului
În corpul unei femei, în mod fiziologic, lunar, sub influența hormonilor, are loc un proces numit ovulație. Acesta constă în eliberarea, la nivelul ovarelor, dintr-un folicul ajuns la maturare, a unui ovul, ovul care va ajunge în trompele uterine, unde poate fi fecundat.
Pentru ca ovulația să aibă loc, nivelurile hormonale trebuie să crească și să scadă în anumite momente. În unele cazuri, ovulul nu se maturează și femeia nu ovulează, fenomen cunoscut sub denumirea de anovulație.
”Anovulația poate provoca cicluri menstruale neregulate sau absența acestora. O femeie poate avea un ciclu anovulator, după care poate avea un ciclu normal, cu ovulație. Alteori, însă, anovulația poate fi o problemă cronică și cauza infertilității.
Dacă la menopauză este normal să nu mai existe ovulație pentru că ovarele își încetează activitatea, pentru o femeie aflată la vârsta fertilă anovulația apare atunci când nivelul hormonilor din organism este perturbat sau ovarele sunt afectate.Unele medicamente, afecțiuni sau factori externi care afectează nivelul hormonal pot provoca anovulație,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Femeile supraponderale și cele subponderale precum și cele care sunt supuse unui nivel ridicat de stres ori practică exerciții fizice de mare intensitate, în exces, prezintă un risc mai ridicat de a experimenta anovulația, conform medicului ginecolog.
De asemenea, anumite probleme de sănătate pot interfera cu echilibrul hormonal. Acestea includ afecțiuni ale glandei tiroide, hipotalamusului, hipofizei sau glandelor suprarenale, deoarece toate joacă un rol important în menținerea echilibrului hormonal necesar producerii ovulației.
O altă problemă de sănătate care afectează circa 20% dintre femeile aflate la vârsta fertilă și influențează ovulația este sindromul ovarelor polichistice. În acest caz este vorba de obicei despre prea multă insulină și testosteron, ceea ce perturbă echilibrul hormonal și duce la anovulație.
Din fericire, toate aceste afecțiuni legate de hormoni sunt adesea tratabile, ovulația fiind obținută prin urmarea tratamentului prescris de medicul specialist, respectiv de endocrinolog.
”Cum spuneam, creșterea sau pierderea în greutate pot fi strâns legate de ovulație, deoarece un nivel normal de estrogen se bazează pe o greutate corporală sănătoasă. Un studiu privind reproducerea umană a constatat că femeile care erau fie subponderale, fie supraponderale, au un nivel scăzut de estrogen, ceea ce poate duce la anovulație și, în consecință, la probleme de fertilitate,” adaugă dr. Vythoulkas.
Anovulația poate să apară și în cazul menopauzei premature, cunoscută și sub numele de insuficiență ovariană prematură. O femeie poate fi diagnosticată cu această afecțiune dacă ovulația încetează înainte de 40 de ani. Din fericire, și această problema are o rezolvare. Un specialist în infertilitate va prescrie un tratament de stimulare ovariană, existând șanse pentru obținerea sarcinii.
În ceea ce privește medicamentele care pot influența în mod negativ ovulația, acestea includ, potrivit medicului ginecolog:
– antiinflamatoarele nesteroidiene (un studiu a sugerat că pot provoca anovulație după administrarea timp de doar 10 zile);
– cremele pentru piele și alte produse topice cu hormoni (unele conțin estrogen sau progesteron, aceste substanțe sunt absorbite în organism și provoacă dezechilibre hormonale);
– steroizii (un tip de hormon care poate reduce inflamația dar poate interfera cu hormonii necesari ovulației; cortizonul este, de exemplu, un steroid comun, prescris pentru o mare varietate de afecțiuni);
– medicamentele prescrise în epilepsie sau convulsii;
– chimioterapia și radioterapia;
– unele plante și remedii naturale (conțin substanțe asemănătoare hormonilor, care pot perturba ovulația).
Dacă o femeie suspectează că nu ovulează, trebuie să se adreseze medicului pentru a explora potențialele probleme de sănătate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…