Din cuprinsul articolului
Menopauza timpurie este definită ca încetarea funcționării ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani. Acest lucru poate fi cauzat de diferite factori, cum ar fi factorii genetici, tratamente medicale precum chimioterapia sau radioterapia, intervenții chirurgicale care afectează ovarele sau afecțiuni medicale precum sindromul ovarelor polichistice. Menopauza timpurie poate avea consecințe asupra sănătății femeii, cum ar fi creșterea riscului de osteoporoză, bolile cardiovasculare și tulburări cognitive.
O femeie din 20 îşi pierde fertilitatea înaintea vârstei de 45 de ani, iar o femeie din 100 intră la menopauză înainte de 40 de ani, potrivit medicilor. Intrarea timpurie la menopauză anulează efectul protector al estrogenilor asupra vaselor de sânge şi asupra oaselor. Care sunt consecințele? Apar bolile de inimă şi osteoporoză. Se poate preveni?
Vârsta medie de instalare a menopauzei este de 49-51 de ani. Se poate vorbi de menopauză precoce (sau prematură) atunci când ea se instalează înainte de 45 de ani.
Ambele se manifestă în acelaşi mod: menstruaţia dispare, ovulaţia încetează, apar bufeurile şi incontinenţa urinară, pielea se ridează, iar sânii îşi pierd tonusul. Deosebirea este că aceste manifestări apar într-un interval de câţiva ani la femeile care intră natural la menopauză, pe când în cazul menopauzei timpurii, ele se instalează brusc.
„Amenoreea, absenţa menstruaţiei, poate apărea la orice vârstă. În multe cazuri însă, ea nu anunţă apariţia menopauzei, ci alte dereglări în organism, care trebuie investigate şi care, în multe cazuri, sunt reversibile. Diagnosticul de menopauză se pune doar după măsurarea nivelului estradiolului (o variantă a estrogenului) şi al hormonului FSH (de stimulare foliculară). Dacă este vorba de menopauză, nivelul acestora este crescut”, explică dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic „Filantropia” din Bucureşti.
Pe lângă faptul că poate crea probleme serioase femeilor care doresc copii (fertilitatea începe să scadă chiar cu zece ani înaintea încetării complete a ovulaţiei), menopauza precoce presupune câteva riscuri serioase pentru sănătate.
Scăderea nivelului estrogenului favorizează, în primul rând, bolile cardiovasculare. Acest hormon feminin menţine elasticitatea vaselor de sânge (necesară atunci când volumul fluxului sanguin creşte) şi are efect de scădere a nivelului colesterolului „rău” (LDL), prevenind astfel depunerile de grăsimi pe artere (ateroscleroza).
De asemenea, estrogenii preîntâmpină creşterea nivelului homocisteinei, un aminoacid care, în cantitate mare, afectează endoteliul vascular, cel care menţine tonusul vaselor de sânge, şi favorizează formarea cheagurilor. Specialiştii au calculat că o femeie care intră la menopauză înaintea vârstei de 35 de ani are un risc de şapte ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, iar în cazul celor care ajung la menopauză între 35 şi 40 de ani, riscul este de două ori mai mare, potrivit Adevărul.
În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii „Alabama” din SUA s-a observat că 6 la sută din femeile intrate prematur la menopauză suferiseră un infarct sau un accident vascular cerebral, în vreme ce procentul înregistrat în rândul femeilor ajunse la menopauză după vârsta de 47 de ani a fost de doar 2,6 la sută.
Pericolul de boli de inimă este cu atât mai mare cu cât femeia are şi alţi factori de risc, precum istoricul familial de boli cardiovasculare, nivelul crescut al LDL colesterolului, excesul de kilograme, hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul şi sedentarismul.
Indiferent dacă menopauza timpurie a survenit din cauze medicale sau spontan, ea favorizează şi o boală privită ca una a vârstei a treia: osteoporoza. Aceiaşi hormoni estrogeni au un efect protector şi asupra oaselor. „Ritmul de pierdere a densităţii minerale osoase este mult mai rapid în cazul menopauzei timpurii decât în cazul celei normale”, potrivit medicului Alexandra Crişan. Cel mai grav afectate sunt femeile care ajung la menopauză înaintea vârstei de 35 de ani, pentru că abia atunci densitatea minerală osoasă atinge concentraţia cea mai mare în mod normal, prin urmare oasele nu pot atinge acest punct maxim, deci la pierderea osoasă se adaugă şi acest minus.
Tratamentele de substituţie estrogenică sunt indicate femeilor care intră timpuriu la menopauză, deoarece reduc riscul de boli cardiovasculare şi de osteoporoză. Însă eficienţa lor depinde în mare măsură de momentul în care se începe administrarea. Beneficii se pot obţine dacă respectivele tratamente sunt luate cât mai aproape de momentul instalării menopauzei.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…