Menopauza precoce sau prematura. Ce cauzează menopauza precoce sau prematură?

Menopauza care are loc înainte de 40 de ani se numește menopauză prematură. Menopauza care are loc între 40 și 45 se numește menopauză precoce. Aproximativ 5% dintre femei trec în mod natural printr-o menopauză precoce. Fumatul și anumite medicamente sau tratamente pot face ca menopauza să apară mai devreme decât de obicei.

Care este diferența dintre menopauza precoce și cea prematură?

Menopauza precoce sau prematură apare atunci când ovarele încetează să producă hormoni, iar menstruația se oprește la o vârstă mai mică decât de obicei (vârsta medie pentru menopauză în Statele Unite este de 52 de ani). Acest lucru se poate întâmpla în mod natural sau dintr-un motiv medical, cum ar fi atunci când ambele ovare sunt îndepărtate printr-o histerectomie.

Menopauza precoce și prematură pot avea aceleași cauze. Singura diferență este vârsta la care se întâmplă. Menopauza care are loc înainte de 45 de ani se numește menopauză precoce. Menopauza care are loc înainte de 40 de ani se numește menopauză prematură.

Femeile care au trecut prin menopauză precoce sau prematură nu pot rămâne însărcinate.

Ce cauzează menopauza precoce sau prematură?

Menopauza precoce sau prematură se poate întâmpla de la sine, fără un motiv clar, sau se poate întâmpla din cauza anumitor intervenții chirurgicale, medicamente sau afecțiuni de sănătate.

Motivele menopauzei precoce sau premature pot include:

  • Istoricul de familie. Femeile cu antecedente familiale de menopauză precoce sau prematură au mai multe șanse de a avea o menopauză precoce sau prematură.
  • Fumatul. Femeile care fumează pot ajunge la menopauză cu până la doi ani înaintea celor nefumătoare. De asemenea, pot avea simptome de menopauză mai severe. Cercetările sugerează că femeile care au menopauză precoce sau prematură și fumează mor cu aproximativ doi ani mai devreme decât femeile nefumătoare.
  • Chimioterapia sau tratamente cu radiații pelvine pentru cancer. Aceste tratamente vă pot afecta ovarele și vă pot opri menstruația pentru totdeauna sau doar pentru o perioadă. De asemenea, este posibil să aveți probleme în a rămâne însărcinată sau să nu puteți rămâne din nou însărcinată. Nu toate femeile care au făcut chimioterapie sau radiații vor trece prin menopauză. Cu cât o femeie este mai tânără în momentul chimioterapiei sau a radiațiilor, cu atât este mai puțin probabil să treacă prin menopauză.
  • Operație pentru îndepărtarea ovarelor. Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare, numită ooforectomie bilaterală (OH-fuh-REK-tuh-mee), poate provoca imediat simptome de menopauză. Perioadele menstruale se vor opri după această intervenție chirurgicală, iar nivelurile hormonale vor scădea rapid. Este posibil să aveți simptome puternice de menopauză, cum ar fi bufeurile și mai puțină dorință sexuală.
  • Operație pentru îndepărtarea uterului. Unele femei care au o histerectomie, care îndepărtează uterul, își pot păstra ovarele. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vei mai avea menstruație și nu poți rămâne însărcinată. Dar probabil că nu vei trece imediat prin menopauză, deoarece ovarele tale vor continua să producă hormoni. Mai târziu, este posibil să aveți menopauză naturală cu un an sau doi mai devreme decât se aștepta.
  • Anumite afectiuni de sanatate:
    • Boli autoimune, cum ar fi bolile tiroidiene și artrita reumatoidă. Deși rar, sistemul imunitar al organismului, care luptă în mod normal împotriva bolilor, poate ataca în mod eronat ovarele și le poate împiedica să producă hormoni.
    • HIV și SIDA. Femeile cu HIV a căror infecție nu este bine controlată cu medicamente pot experimenta menopauză precoce. Femeile cu HIV pot avea, de asemenea, bufeuri mai severe decât femeile fără HIV.
    • Cromozomi lipsă. Femeile născute cu cromozomi lipsă sau cu probleme cu cromozomii pot trece devreme prin menopauză. De exemplu, femeile cu afecțiunea numită sindrom Turner se nasc fără tot sau parțial un cromozom X, astfel încât ovarele lor nu se formează în mod normal la naștere și ciclurile lor menstruale, inclusiv perioada din jurul menopauzei, pot să nu fie normale.
    • Sindromul oboselii cronice. Femeile cu encefalomielita mialgică/sindrom de oboseală cronică (ME/SFC) au oboseală extremă, slăbiciune, dureri musculare și articulare, pierderi de memorie, dureri de cap, somn neînviorător și alte simptome. Cercetările au descoperit că femeile cu ME/SFC au mai multe șanse de a avea menopauză precoce sau prematură

Cum știu dacă trec prin menopauză precoce sau prematură?

Știi că urmează menopauză când nu ai avut menstruație timp de 12 luni la rând. Dacă credeți că ați ajuns la menopauză devreme, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta.

Medicul sau asistenta vă vor întreba despre simptomele dumneavoastră, cum ar fi bufeuri, menstruații neregulate, probleme de somn și uscăciune vaginală.

  • Medicul sau asistenta vă pot face un test de sânge pentru a măsura estrogenul și hormonii înrudiți, cum ar fi hormonul foliculostimulant (FSH). Puteți alege să vă testați dacă doriți să știți dacă mai puteți rămâne însărcinată.
  • Medicul sau asistenta vă vor testa nivelul hormonal în primele zile ale ciclului menstrual (când începe sângerarea), potrivit WomensHealth

Care sunt efectele menopauzei precoce sau premature?

Femeile care trec prin menopauză devreme pot avea simptome sau probleme de sănătate similare cu cele ale menopauzei obișnuite.

Dar unele femei cu menopauză precoce sau prematură pot avea și:

  • Risc mai mare de probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și osteoporoza, deoarece femeile vor trăi mai mult fără beneficiile pentru sănătate ale nivelurilor mai ridicate de estrogen. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală despre pașii pentru a vă reduce riscul pentru aceste probleme de sănătate.
  • Simptome mai severe ale menopauzei. Discutați cu medicul sau asistenta despre tratamente pentru a vă ajuta cu simptomele dacă acestea vă afectează viața de zi cu zi.
  • Tristețe sau depresie din cauza pierderii timpurii a fertilității sau a modificării corpului lor. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți simptome de depresie, inclusiv mai puțină energie sau lipsă de interes pentru lucrurile care vă plăceau cândva, care durează mai mult de câteva săptămâni. Medicul sau asistenta vă poate recomanda specialiști care vă pot ajuta să vă gestionați sentimentele. Medicul sau asistenta dumneavoastră pot discuta și despre opțiuni, cum ar fi programele de adopție sau de donator de ovule, dacă doriți să aveți copii.

 

Recent Posts

Top Performeri în Sănătate Gala Capital: ANDIS. Implementarea proiectelor celor trei spitale regionale de urgență din România

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost recunoscută la Gala Capital Performeri…

16 minute ago

Călin Georgescu a luat pe toată lumea prin suprindere. Mesajul important transmis românilor

Călin Georgescu, candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale din România, a ieșit în fața presei pentru a-și…

36 de minute ago

HOROSCOP săptămâna 25 noiembrie-1 decembrie 2024. Schimbări şi blocaje!

Mercur retrograd intră în zodia Săgetător şi provoacă o serie de schimbări vizibile în viețile…

56 de minute ago

Prima infecție cu gripă aviară, confirmată la un copil

Autorităţile sanitare americane sunt în alertă şi au anunţat că un copil a fost testat…

o oră ago

Cele două vârste la care corpul uman se schimbă dramatic

Sunt momente în viață în care corpurile noastre se schimbă rapid și nu vorbim doar…

2 ore ago

Categoria de pensionari care riscă să-și piardă pensia. Noile reglementări din Legea pensiilor

Pensionarii care doresc să lucreze după pensionare trebuie să fie atenți la regulile stabilite de…

2 ore ago

Citeste si: