Din cuprinsul articolului
Menopauza precoce (sau insuficienta ovariana prematura) este definita ca aparitia prematura a menopauzei, inainte de 40 de ani, in conditiile in care aceasta nu se instaleaza in mod normal mai devreme de 45 – 50 de ani.
Menopauza este definită oficial că absența menstruației pe o perioadă consecutivă de 12 luni de zile. Așadar, dacă parcurgi 6 luni de zile fără nici o menstruație există șanse mari ca menopauza să fie în curs de instalare.
Multe dintre femeile care resimt câteva bufeuri, cred că au intrat deja la menopauză, chiar dacă nu au decât 26 de ani. Cu toate acestea, Dr Redmond afirmă că: „Dacă experimentezi câteva bufeuri din când în când nu înseamnă că ai intrat în menopauză precoce. Pot fi de vina factori de mediu care îți influențează organismul, cum ar fi de exemplu răspunsul corpului tău la diferențele de temperatură, primăvară sau toamnă.”
Cu toate acestea, dacă ești mai tânără de 40 de ani, menstruațiile se răresc sau devin mai puțin abundente, te deranjează bufeurile (valurile de căldură), transpirațiile nocturne și în mod inexplicabil devii mai irascibilă, ar trebui să mergi la medicul specialist (ginecolog, endocrinolog, medic de familie) pentru un consult de specialitate.
Exista mai multe cauze cunoscute ale menopauzei precoce, cu toate ca, uneori, cauza ramane necunoscuta, despre toate acestea ne explica dr. Silviu Istoc in continuare:
Atunci cand nu exista nici un motiv medical evident pentru menopauza precoce, cauza de multe ori se afla in gena persoanei. Cercetatorii au stabilit ca varsta de debut a menopauzei este cel mai probabil mostenita. Perioada cand mama a intrat in menopauza poate oferi indicii cu privire la cand veti incepe propria perioada de menopauza.
„Daca mama a suferit de menopauza precoce, atunci sunt de sase ori mai multe sanse decat in mod obisnuit ca si fiica sa sufere de acelasi lucru. Cu toate acestea, gena reprezinta doar una dintre cauzele menopauzei precoce, cea mai simpla si naturala forma, comparativ cu afectiuni sau probleme care pot avea ca efect acest lcuru”, afirma dr. Silviu Istoc.
Fumatul poate contribui la menopauza precoce, datorita efectelor sale anti-estrogen. Mai multe studii au indicat faptul ca pe termen lung, fumatorii sunt susceptibili de a experimenta menopauza mai devreme decat varsta medie de aparitie. In medie, fumatorii incepe menopauza cu 1-2 ani mai devreme decat femeile care nu fumeaza.
„Indicele de masa corporala este un alt posibil factor in menopauza precoce. Estrogenul este stocat in tesutul adipos. Femeile cu o greutate mai mica au o cantitate mai mica de estrigen, care poate fi epuizat mai devreme decat in mod obisnuit”, spune dr. Silviu Istoc.
Anumite defecte in cromozomi pot duce la menopauza precoce. Sindromul Turner este o astfel de problema si se produce atunci cand o femeie se naste cu un cromozom incomplet. Femeile cu sindrom Turner au ovare care nu functioneaza in mod corespunzator, de multe ori facandu-le sa intre in menopauza prematura.
Menopauza precoce poate fi un simptom al unei boli autoimune. Acestea apar atunci cand sistemul imunitar ataca o parte a corpului, confundand-o cu un invadator. Inflamatia cauzata de unele boli autoimune, cum ar fi bolile tiroidiene si artrita reumatoida poate afecta ovarele.
„Menopauza incepe atunci cand ovarele nu mai functioneaza asa cum trebuie, iar aceste dereglari sunt hormonale, cauzate de afectiuni precum tiroida. Aceste efecte se pot cunoaste din timp, in urma unor analize medicale speciale care arata tulburarile hormonale din corp si nivelul la care se afla”, explica dr. Silviu Istoc.
Epilepsia este o tulburare manifestata prin convulsii, care provine de la creier. O serie de studii au constatat ca femeile cu epilepsie sunt mai susceptibile de a experimenta insuficienta ovariana prematura care duce la menopauza.
„Atunci cand incepe menopauza mai devreme, preocuparea cea mai evidenta este lipsa fertilitatii. Cu toate acestea, exista si alte efecte care pot duce la afectiuni si probleme de sanatate. Estrogenul creste colesterolul bun si il scade pe cel nociv. De asemenea, relaxeaza vasele de sange si intareste structura oaselor”, afirma dr. Silviu Istoc.
Pierderea estrogenului mai devreme decat in mod normal, poate creste riscul afectiunilor precum:
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…