Sari la conținut

Menopauza precoce crește riscul bolii Alzheimer. Cum poate fi evitată demența, potrivit oamenilor de știință

menopauza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Menopauza și viața intimă.

Menopauza precoce crește riscul bolii Alzheimer, arată un studiu. Cu cât femeile experimentează mai devreme schimbarea, cu atât este mai probabil să dezvolte această stare de „furare” a memoriei, au descoperit cercetătorii americani.

Și cu perioada între începerea menopauzei și începerea terapiei de substituție hormonală (TSH) este mai lungă, cu atât șansele sunt mai mari.

Menopauza precoce crește riscul bolii Alzheimer

Cercetătorii au spus că femeile care au luat medicamentul vital la cinci ani după începerea menopauzei aveau cantități mai mari de tau în creier – o proteină asociată cu această afecțiune.

„Când vine vorba de terapia hormonală, momentul este totul”, a explicat dr. JoAnn Manson, de la Brigham and Women’s Hospital, potrivit The Sun.

La rândul său, dr. Rachel Buckley, de la Spitalul General Massachusetts, a subliniat că substituția hormonală este cea mai eficientă terapie pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

„TSH este cea mai fiabilă modalitate de a ameliora simptomele severe ale menopauzei. Dar în ultimele decenii, a existat o lipsă de claritate cu privire la modul în care TSH afectează creierul.

Acest tau ar putea sta la baza asocierii dintre terapia hormonală tardivă și boala Alzheimer a fost o descoperire uriașă, ceva care nu a fost văzut până acum”, a declarat dr. Buckley.

Se crede că Alzheimer este cauzată de acumularea de proteine în creier, inclusiv tau și amiloid.

Începerea ulterioară a terapiei hormonale poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer

Menopauza începe de obicei la mijlocul anilor 40, dar aproximativ pentru una din 20 de femei începe prematur înainte de vârsta de 45 de ani. Studiile anterioare au arătat că TSH poate reduce riscul bolii Alzheimer la unele femei.

Cea mai recentă cercetare, publicată în JAMA Neurology, a analizat modul în care momentul începerii menopauzei și terapia de substituție hormonală afectează riscul afecțiunii.

Cercetătorii au analizat scanări ale creierului a 292 de adulți care nu aveau demență pentru a vedea cum s-au acumulat amiloid și tau în creierul lor. Femeile au avut niveluri mai mari de tau în comparație cu bărbații de aceeași vârstă, iar cele care au trecut mai devreme prin menopauză au avut cantități mai mari de ambele proteine.

Nivelurile au fost mai mari în părți ale creierului legate de memorie, despre care se știe că este implicată în boala Alzheimer.

Femeile care au avut TSH la cel puțin cinci ani după menopauză au avut, de asemenea, cantități mai mari.

„Deși înțelegem că știri ca aceasta pot părea îngrijorătoare, acest studiu nu arată că terapia hormonală cauzează Alzheimer. Terapia hormonală oferă beneficii importante multor femei, ajutând la combaterea simptomelor pe care le poate aduce menopauza.

Femeile care iau sau se gândesc să ia terapie hormonală nu ar trebui să fie întârziate de aceste rezultate și orice persoană interesată ar trebui să discute cu medicul lor”, a mai spus și dr Sara Imarisio, de la Alzheimer’s Research UK.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel