Din cuprinsul articolului
Menopauza este un punct de cotitură foarte important în viața fiecărei femei adulte, deoarece marchează sfârșitul capacității de reproducere. Deși nu trebuie să fie neapărat o etapă de viață negativă în sine, ea este asociată cu o serie de simptome care pot fi destul de inconfortabile în unele cazuri: uscăciune vaginală, bufeuri, frisoane, transpirații nocturne, creștere în greutate, iritabilitate, tristețe și multe altele. Aceste semne clinice pot fi invalidante, dar este interesant faptul că 73% dintre femeile afectate nu caută ajutor pentru a le trata.
Dr. Siramona Toma, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a explicat pentru Doctorul Zilei ce impact are menopauza asupra pielii și care sunt soluțiile pe care le avem la îndemână în acest sens.
„Menopauza reprezinta incetarea perioadei fertile din viata unei femei si are loc atunci cand ovarele nu mai produc hormoni de tipul estrogen si progesteron, iar ciclurile menstruale inceteaza de cel putin un an.
Care sunt simptomele?
Primele semne care apar, de regula, dupa 45 de ani, sunt mentruatiile neregulate, bufeurile, transpiratile nocturne, scaderea libidoului, senzatii de uscaciune vaginala, insomnia.
Cum iti afecteaza pielea?
O data cu scaderea estrogenului scade si productia de colagen ce reda fermitatea pielii. Pe langa asta, scade si gradul de hidratare si de elasticitate al pielii, precum si grasimea – suport ce ii ofera suplete. Asa apar ridurile faciale, cu o piele care pur si simplu “atarna”. Totodata, efectele menopauzei se remarca si la nivelul scalpului prin rarirea foliculilor pilosi si caderea excesiva a parului”, explică dr. Siramona Toma.
Ce poti face pentru a imbunatati calitatea pielii?
Medicul a împărtășit câțiva pasi simpli care ajută la imbunătățirea calității pielii:
„1. Curata pielea cu un cleanser adecvat pielii uscate
2. Hidrateaza pielea folosind creme extra hidratante si ofera organismului aportul necesar de apa si nutrienti
3. Nu uita de cremele cu ecran de protectie solara (SPF) pentru a preveni imbatranirea prematura si petele solare
4. Apeleaza ori de cate ori simti nevoia la tratamente minim invazive de reimprospatare a pielii cu acid hialuronic, vitamine, aminoacizi si o serie de alti nutrienti ce ajuta pielea sa sintetizeze colagen si sa ii confere o hidratare profunda
5. Incearca terapii de tipul micro-injectiilor cu propria plasma la nivelul fetei si decolteului pentru o piele mai hidratata si mai luminoasa, dar si la nivelul scalpului pentru regenerarea parului
6. Echilibrul este cheia – incearca sa dormi 8 ore/noapte, abordeaza o dieta bogata in antioxidanti si nu uita sa faci exercitii fizice regulate pentru mentinerea tonusului corporal”, a dezvăluit medicul.
Corpul femeilor este supus sarcinii, nașterii, schimbărilor hormonale, menopauzei… și îmbătrânirii naturale. Toate acestea provoacă schimbări interne și externe în zona vaginală care afectează aspectul și senzațiile pe care le experimentează femeile.
Rejuvenarea vaginală poate fi o soluție. Procedura vă permite să vă îmbunătățiți zona intimă. Acest tratament vă va reda încrederea și vă va permite să reveniți la o viață sexuală mai plăcută.
Cum iti afecteaza zona intima?
„Desi considerat un subiect tabu, impactul menopauzei asupra intimitatii feminine este major. Pe langa libidoul scazut, uscaciunea si subtierea mucoasei vaginale provoaca de cele mai multe ori disconfort in activitatea sexuala. De asemenea, menopauza se manifesta prin laxitate vaginala, incontinenta urinara chiar si la eforturi minime cum ar fi rasul sau stranutul si prin aspect flasc al zonei intime.
Ce presupune rejuvenarea intima?
Rejuvenarea intima cuprinde o serie de proceduri chirurgicale si non-chirurgicale menite sa corecteze lipsa de elasticitate si fermitate a regiunii vaginale. In top 3 preferinte chirurgicale la care doamnele aflate la menopauza apeleaza se enumera: labioplastia (indepartarea excesului si simetrizarea labiilor mici sau labiilor mari) asociata cu injectarea de grasime proprie a labiilor mari pentru un plus de suplete, vaginoplastia (intarirea si repararea canalului vaginal), dar si monsplastia (liposuctia grasimii de la nivelul pubelui).
In randul terapiilor minim invazive de rejuvenare intima regasim laserul CO2 si device-urile cu radiofrecventa ce ajuta la intarirea peretilor vaginali si la stimularea sintezei de collagen. Complementar se pot face injectari cu plasma proprie bogata in trombocite sau cu acid hialuronic pentru hidratarea mucoasei vaginale si fermitate. Este important de retinut ca procedurile minim invazive, spre deosebire de cele chirurgicale, necesita sedinte repetate”, conchide dr. Siramona Toma.