Din cuprinsul articolului
Meniul unui bolnav în spital vs. Meniul recomadat de un nutriționist. De multe ori, atunci când nu ne place o mâncare sau când este lipsită de orice gust ne referim la ea ca ”mâncare cu gust de spital”.
Dar cum este posibil o asemenea asociere? Ei bine, destul de simplu: meniul unui bolnav internat în spital costă doar 10 lei și include cele 3 mese pe zi.
”Ce mi-am adus eu aminte de la pacienții internați la noi, tuturor le era foame. Iar prima oară când am intrat la COVID, era un grup de pacienți de la Universitar, era ora 11.00, și asta mi-au reclamat. Că lor le e foame. De ce nu le venise încă mâncarea”, spune profesorul Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, care a fost infectat cu COVID la începutul pandemiei și astfel a fost nevoit să se interneze în spital.
”Cu siguranță este și din cauza bolii. Orice situație acută crește puțin rata metabolică de repaos și necesarul de calorii de calitate, probabil din cauza febrei dar și din cauza medicamentelor. Iar toate aceste medicamente pot irita mucoasa gastrică și pot da această senzație de foame”, a precizat dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Pe lângă tratamentul aferent fiecărui bolnav, în procesul de vindecare un rol extrem de important îl joacă și alimentația.
Meniul 1
Meniul 2
Trebuie menționat că spitalele alocă cei 10 lei/zi pentru meniul pacienților bolnavi, în funcție de fondurile alocate de către Ministerul Sănătății.
Nutritionistul Laura Ene ne explică şi cum reacţioneaza organismul nostru infectat cu SARS CoV-2 dacă nu ne hrănim corespunzător în timpul bolii.
”Este foarte important să mănânce de toate, alimente de calitate şi să nu le lipsească nicio grupă alimentară. Eu aş miza pe alimente calde în acest moment, mai ales că este şi frig afară, iar alimentele calde încălzesc şi corpul şi sufletul. O supă, o ciorbă de legume cu carne slabă, o mâncare gătită de legume din abundenţă, fără ulei în exces, fără prăjeală, fără sosuri. Carnea trebuie să rămână în alimentaţia pacienţilor, chiar şi asimptomaticii infectaţi cu COVID. Trebuie să fie o proteină de calitate, să nu fie o proteină prăjită, să fie o carne slabă, fiartă, la cuptor, la grătar, alături de o salată generoasă sau legume de sezon. Să nu lipseacă lactatele, iaurt, kefir, sana, depinde de fiecare ce preferă, sau poate brânzeturile mai moi care să nu fie extraaordinar de grase. Să nu ne lipsească pâinea, cu condiţia să fie integrală”, mai adaugă Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
”Avem două tipuri de prețuri. Prețul pentru pacienții comuni care este de 10 lei, prețul pentru pacienții ce necesită regim care este de 15 lei. La această sumă, spitalele din subordinea Primăriei și a ASSMB-ului primesc un spor de 50%, adică asta înseamnă că pentru pacienții comuni ajunem la o sumă de 15 lei, meniul pe zi, iar la pacienții cu boli cronice, la 22,5 lei pe zi/meniul”, a spus managerul Spitalului Colentina.
”Noi încercăm să le oferim o calitate cât se poate de bună, dar totodată, operatorii ce se prezintă în piaţă, nu pot oferi o calitate de restaurant la acest preţ”, a spus dr. Remus Gabriel Mihalcea, manager Spitalul Colentina.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…