Alimente bune pentru ameliorarea simptomelor de gută. Reduc inflamația și elimină acidul uric

Meniu zilnic pentru gută. Guta este o formă de artrită și poate provoca dureri ale articulațiilor picioarelor și mâinilor însă cel mai des afectează degetul mare de la picior. Boala este caracterizata prin durere, edem, roșeață și inflamație.

Alimente permise: lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână.

Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Ciocolata este strict interzisă pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric.

Dacă aveți gută este esențial să evitați alimentele bogate în purine. Acestea sunt substanțe care se găsesc în mod natural în anumite alimente și care, atunci când sunt digerate, duc la producerea acidului uric. Acidul uric în exces provoacă umflarea articulațiilor și sensibilizarea lor, după care apar și durerile cronice.

Meniu zilnic pentru gută. Alimente care ameliorează simptomele

Iata ce poti schimba in alimentatia zilnica, astfel incat sa previi sau sa ameliorezu simptomele gutei.

  • Consuma multe fructe, in special ciresele, datorita unor compusi ce reduc acidul uric din sange. Benefice sunt si fructele bogate in vitamina C, ce contribuie la reducerea inflamatiei: coacaze, portocale, capsuni etc;
  • Mai multe cruditati: fiind o forma de artrita, guta are la baza o inflamatie, astfel incat hrana cruda (salatele, preparatele raw-vegan) pot fi benefice, atata timp cat nu trecem intr-o extrema;
  • Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 reduc inflamatia din organism, astfel incat sunt recomandate si in cazul gutei, o afectiune ce are la baza inflamatia. Surse bogate in Omega 3 sunt: avocado, nucile caju, migdalele, uleiul de masline, uleiul de avocado, de rapita etc.
  • Regimul hiposodat este adesea indicat in cazul bolnavilor de guta. Inlocuiti sarea iodata cu sare obtinuta din vegetale sau consumati cu moderatie sare roz de Himalaya;
  • Consumă ingrediente cu proprietati antiinflamatorii: turmericul, ghimbirul etc. Puteti adauga putina pulbere de turmeric intr-o cana cu lapte vegetal, iar ghimbirul il puteti consuma fie crud, in limonade, fie sub forma de pulbere.

Alimentele pe care trebuie să le evitați sunt:

–         peștele și fructele de mare

–         cerealele integrale

–         zahărul

–         berea

–         anumite legume precum: sparanghelul, spanacul, mazărea și conopida

–         carnea de pui și carnea roșie

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

25 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

56 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: