Meniu zilnic pentru gută. Alimente care ameliorează simptomele

Meniu zilnic pentru gută. Guta este o formă de artrită și poate provoca dureri ale articulațiilor picioarelor și mâinilor însă cel mai des afectează degetul mare de la picior. Boala este caracterizata prin durere, edem, roșeață și inflamație.

Alimente permise: lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână.

Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Ciocolata este strict interzisă pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric.

Dacă aveți gută este esențial să evitați alimentele bogate în purine. Acestea sunt substanțe care se găsesc în mod natural în anumite alimente și care, atunci când sunt digerate, duc la producerea acidului uric. Acidul uric în exces provoacă umflarea articulațiilor și sensibilizarea lor, după care apar și durerile cronice.

Meniu zilnic pentru gută. Alimente care ameliorează simptomele

Iata ce poti schimba in alimentatia zilnica, astfel incat sa previi sau sa ameliorezu simptomele gutei.

  • Consuma multe fructe, in special ciresele, datorita unor compusi ce reduc acidul uric din sange. Benefice sunt si fructele bogate in vitamina C, ce contribuie la reducerea inflamatiei: coacaze, portocale, capsuni etc;
  • Mai multe cruditati: fiind o forma de artrita, guta are la baza o inflamatie, astfel incat hrana cruda (salatele, preparatele raw-vegan) pot fi benefice, atata timp cat nu trecem intr-o extrema;
  • Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 reduc inflamatia din organism, astfel incat sunt recomandate si in cazul gutei, o afectiune ce are la baza inflamatia. Surse bogate in Omega 3 sunt: avocado, nucile caju, migdalele, uleiul de masline, uleiul de avocado, de rapita etc.
  • Regimul hiposodat este adesea indicat in cazul bolnavilor de guta. Inlocuiti sarea iodata cu sare obtinuta din vegetale sau consumati cu moderatie sare roz de Himalaya;
  • Consumă ingrediente cu proprietati antiinflamatorii: turmericul, ghimbirul etc. Puteti adauga putina pulbere de turmeric intr-o cana cu lapte vegetal, iar ghimbirul il puteti consuma fie crud, in limonade, fie sub forma de pulbere.

Alimentele pe care trebuie să le evitați sunt:

–         peștele și fructele de mare

–         cerealele integrale

–         zahărul

–         berea

–         anumite legume precum: sparanghelul, spanacul, mazărea și conopida

–         carnea de pui și carnea roșie

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

21 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

51 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: