Din cuprinsul articolului
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum de înţelegere între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că prin acest act normativ se creează un cadru pentru a permite colaborarea celor două părţi în legătură cu internarea şi tratarea în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles a pacienţilor români cu arsuri grave.
Dan Cărbunaru a arătat că în România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii şi severe, cu mult sub numărul mare de pacienţi cu arsuri grave care trebuie trataţi şi pentru care este vital transferul în termen de 24 sau 48 de ore într-un centru performant.
Număr infim de transferuri în străinătate
Numărul românilor cu arsuri grave transferați în afara țării rămâne infim la 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv.
În perioada 2016 – 2020, înainte de aprobarea Mecanismului de transfer, România a efectuat 40 transferuri internaționale de pacienți mari arși.
România are cei mai mulți mari arși din Europa – între 600 și 800 de pacienți mari arși anual. Potrivit HotNews, în ţara noastră ar fi urmat să se construiască 4 astfel de centre, cu finanțare de la Banca Mondială – două în București și câte unul la Timișoara și Târgu Mureș.