Din cuprinsul articolului
Melanomul reprezintă una dintre cele mai periculoase forme de cancer de piele. Această tumoră malignă este provocată de creșterea necontrolată a melanocitelor (celule din epidermă și de la nivelul foliculilor de păr, responsabile de producerea și sintetizarea melaninei), care se răspândesc în mod anormal în țesuturile vecine.
Potrivit statisticilor medicale, persoanele cu peste 100 de alunițe au un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta melanom decât cele cu maximum 15 alunițe. De altfel, estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că incidența și mortalitatea cancerului de piele au crescut alarmant în ultimii ani.
În general, înainte de vârsta de 45 de ani femeile sunt mai expuse, dar după 60 de ani riscul este mai crescut la bărbați. Medicii spun că sunt mai predispuse persoanele cu piele deschisă la culoare, păr roșcat, iar vârful de incidenţă a bolii este la 65 de ani.
De reţinut faptul că înaintarea în vârstă se asociază cu creșterea riscului de melanom, însă acesta poate să apară și la persoanele mai tinere (melanomul fiind unul dintre cancerele cel mai frecvent întâlnite la persoanele cu vârsta sub 30 de ani).
Pe lângă factorii genetici şi de mediu, expunerea excesivă la soare sau la radiații ultraviolete artificiale (solar) crește semnificativ riscul de melanom.
Diagnosticul bolii este stabilit de dermatolog, dermato-oncolog sau chirurg plastician. Pe lângă examenul clinic, medicul va efectua o biopsie a leziunii cu suspiciune de melanom malign, adică extragerea unui mic fragment de tumoră pentru trimiterea la examen histopatologic.
Dar cel mai important semn al melanomului este schimbarea caracteristicilor unei leziuni pigmentare a pielii sau a unei leziuni nou apărute. Criteriile de evaluare se grupează în „regula ABCDE”:
Tratamentul este diferit în funcție de stadiul de boală, conduita fiind stabilită de către specialist.
Stadiul 0: Melanom in situ, tumora nu depășește epidermul
Stadiul 1: Melanom < 2mm fără ulcerații sau <1mm cu ulcerații
Stadiul 2: Melanom >1mm cu sau fără ulcerații. Este extins în derm
Stadiul 3: Melanom extins la nivelul ganglionilor limfatici sau pe traiect
Stadiul 4: Prezența metastazelor
Pentru tratamentul melanomului se pot lua în calcul:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…