Din cuprinsul articolului
Meiul reface ficatul, pancreasul, rinichii și previne diabetul. Are multiple beneficii pentru sănătate și un gust bun. Iată cum poate fi preparat:
Deși se consideră mai degrabă hrană pentru păsări, meiul ar trebui să fie printre alegerile principale în dieta noastră, pentru că sunt foarte benefice pentru organismul nostru.
Meiul are proprietăți antioxidante și este sursă importantă de minerale și vitamine, notează Healthline. O sută de grame de mei are:
- 207 calorii
- 41 grame de carbohidrați
- 2,2 grame de fibre
- 6 grame de proteine
- 1,7 grame de grăsimi
- 25% din doza recomandată zilnic de fosfor
- 19% din doza recomandată zilnic de magneziu
- 6% din doza recomandată zilnic de fier
Mai mult, expertii spun ca aceste seminte sunt bogate in lipaza, care ajuta in procesul digestiei.
Lipaza este o enzima care descompune celulele adipoase astfel incat sa poate fi absorbite mai rapid prin intestine. Lipaza are o valoare nutritionala ridicata si reduce riscul de indigestie si intoleranta la gluten.
Se digeră foarte ușor
De asemenea, semintele de mei se digera foarte usor si contin mai multe tipuri de proteine vegetale. Aceste seminte ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si fac pielea mai elastica.
Meiul contribuie la regenerarea pancreasului si reduc tumefierile la nivelul organelor interne, precum rinichi si ficat. Semintele de mei sunt recomandate in caz de ateroscleroza.
Benefic și pentru hipertensiune
Persoanele care vor sa reduca hipertensiunea arteriala ar trebui sa consume seminte de mei. De asemenea, acest tip de seminte este de ajutor pentru a reduce urmatoarele afectiuni: ulcer stomacal, gastrita, edeme, obezitate, guta, balonare, celulita, ciroza hepatica.
Meiul se poate prepara sub diverse forme, după gustul fiecăruia. De exemplu, se poate consuma fiert și amestecat cu diverse legume trase la tigaie peste care se poate adăuga puțin usturoi și un strop de suc de lămâie.
Lapte de casă din mei
De asemenea, se poate face lapte de casă din mei. Această reteta te va ajuta sa controlezi diabetul zaharat. Semintele pot fi consumate cu putina apa, lapte de soia, miere sau fructe.
Se pun 5 linguri de seminte de mei intr-un pahar de apa si se lasa sa stea pana dimineata, dupa care se strecoara si se pun semintele in blender, impreuna cu fructe sau lapte.
Se amesteca pana la omogenizare si se adauga miere. Se consuma bautura dimineata pentru a avea energie pe parcursul zilei si pentru a pastra nivelul glicemiei in limitele normale.