Din cuprinsul articolului
Mediul înconjurător, responsabil pentru 10% din cazurile noi de cancer. OMS: 97% din populația urbană din Europa, expusă la poluarea mediului înconjurător.
Expunerea la agenți cancerigeni din mediul înconjurător (poluare atmosferică, substanțe chimice cancerigene, radon rezidențial, radiații UV și fumatul pasiv) se estimează că este responsabilă de peste 10% din cazurile noi de cancer și de aproximativ 9% din totalul deceselor cauzate de cancer în Europa.
Tipurile de cancer legate de expunerea la agenți cancerigeni din mediu includ, printre altele, cancerul pulmonar, de piele, de vezică urinară și mezoteliomul.
Poluarea aerului, radonul rezidențial și expunerea la fumatul pasiv sunt principalele cauze ale cancerelor de plămâni după fumat.
Concentrația de poluanți atmosferici cancerigeni și de radon rezidențial diferă de la o țară la alta, ceea ce afectează expunerea individuală și, în consecință, riscul de cancer pulmonar, printre altele cancere.
În special, 97% din populația urbană a UE este expusă la o poluare a aerului înconjurător care depășește nivelul recomandat de OMS pentru de expunere, deci trăiește în zone cu risc sporit de sănătate precară, inclusiv cancer pulmonar.
Pentru majoritatea țărilor UE (în special pentru Polonia, Ungaria și Bulgaria), cel mai important factor de risc de mediu care contribuie la decesele cauzate de cancerul pulmonar este poluarea aerului înconjurător.
Cu toate acestea, în Estonia, Suedia, Finlanda și Norvegia, poluarea aerului a avut un impact mai mic asupra deceselor cauzate de cancerul pulmonar decât alte tipuri de expunere luate în considerare.
Există, de asemenea, inegalități în funcție de produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor în Europa. Astfel, cele 20% cele mai poluate zone (cu cele mai ridicate niveluri medii de PM2,5) se suprapun adesea cu cele regiunile cu un PIB pe cap de locuitor mai mic.
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…