Din cuprinsul articolului
Un aliment consumat de mulți români distruge încet, dar sigur, creierul celor care îl consumă zilnic. Reputatul medic Vlad Ciurea a spus despre ce este vorba și cum poate fi înlocuit.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul Vlad Ciurea, renumitul neurochirurg și profesor universitar, a vorbit despre alimentul cel mai periculos pentru creierul uman.
În cazul persoanelor care iubesc ciocolata și aici medicul are recomandări. El propune ciocolata amăruie, care are o concentrație ridicată de cacao și foarte puțin zahăr.
Cremele, siropurile și aromele folosite în diverse produse, dar și în cafea, medicul susține că acestea sunt ”poveri” care se metabolizează destul de greu.
„O lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, spune medicul, însă este bine să ținem cont și de urmările pe care zahărul le are asupra organismului.
„Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase. Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao.
Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao. Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, spune prof. dr. Vlad Ciurea pe pagina sa de socializare.
Potrivit medicului, creierul iubește dulciurile, însă nu tot ceea ce este ”dulce” în comerț este și benefic pentru creier. Medicul face referire la zahărul rafinat, care trebuie să fie ales cu grijă. În acest sens, Vlad Ciurea recomandă dulciuri cât mai naturale, cum ar fi fructele, pentru a evita probleme la nivelul creierului.
„Creierului îi plac dulciurile! Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne ”extragem” energie.
Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem”, a scris medicul.
Ține-ți minte! O alternativă sănătoasă pentru preparatele cu zahăr sunt fructele, mierea, gemul de fructe, preparat fără zahăr. Alimentele numerotate mai sus dau energie celulei nervoase și totodată protejează creierul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…