Sari la conținut

Medicul Tudor Ciuhodaru dezvăluie semnele mai puțin cunoscute ale Boreliozei, afecțiunea cu care Adda a fost diagnosticată. „Boala cu o mie de feţe”

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Recent, Adda a fost diagnosticată cu două boli complexe, Bartonella și Borelioza, ambele provocate de mușcături de căpușe sau țânțari. 

Până la diagnosticare, Adda a trecut prin multe tratamente care nu au avut efect, deoarece nu știa să pună un nume suferinței sale.

După diagnosticarea completă, Adda a împărtășit cele 44 de simptome pe care le-a manifestat în timpul bolilor, sperând că nivelul de conștientizare va crește.

Medicul Tudot Ciuhodaru subliniază, de asemenea, că Borelioza este o boală gravă, cu multe fețe. Aceasta este greu de diagnosticat și, de cele mai multe ori, persoana care suferă de Borelioză află destul de târziu acest lucru.

Tudor Ciuhodaru, despre Borelioză

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena Stars despre această boală, dezvăluind cele mai importante simptome.

Este o mare problemă, și din păcate nu este singulară pentru că atunci când vorbim despre această boală și anume, Borelioza, boala Lyme sau boala cu o mie de feţe. Simptomatologia este extrem de variată, și poate mima peste 200 de afecțiuni. Din păcate, puțini pacienți își amintesc că au fost mușcați de o căpușă, pentru că are o substanță anestezică în lichidul pe care îl lasă atunci când mușcă și nu își mai amintește nimeni de acea mușcătură, mai ales că nu doare, nu apar modificări locale”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Simptome pe care nu trebuie să le ignorăm

„Suntem dispuși să fim mai puțin atenți la simptome mai puțin specifice, cum ar fi semnele unei febre de vară, gripă de vară, așa cum se spune după mușcătura de căpușă, adică sensibilitate, stare generală proastă, astenie, dureri în gât, care pot mima oricare altă afecțiune, iar modificările locale, acolo unde mușcă căpușa, ar trebui urmărită cu mare atenție pentru că, dacă am ști ziua în care ne-a mușcat, am putea vedea un semn extrem de important şi specific. Acel aspect, în formă de arc, se extinde de la locul mușcăturii și poate indica că ne aflăm în această situație.

Noi avem foarte mulți pacienți cu manifestări neurologice și, în momentul în care există vreo suspiciune că a fost la iarbă verde în ultimele două săptămâni sau dacă raportează că au fost mușcați de căpușă, îi trimitem să își facă acele teste serologice pentru a avea orientare. La pacienții cu forme severe, critice chiar, de meningoencefalită manifestate în tip accident vascular cerebral, noi facem inclusiv puncție rahidiară și recoltăm în așa fel încât să identificăm bacteria.

Apropo de această pacientă, sunt cel puțin două bacterii implicate acolo și se pune problema fie că a fost mușcată de o căpușă care era infectată în același timp cu mai multe bacterii sau că au fost mai multe căpușe care au transmis boala”, a mai spus specialistul, potrivit sursei citate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel