Din cuprinsul articolului
Meningita este o afecțiune care se instalează brusc și poate evolua foarte rapid, punând viața în pericol. Iată cum poți recunoaște simptomele din timp, de trebuie să știi despre această boală și când este indicat să mergi la medic.
Meningita este o boală care necesită ajutor medical de specialitate. Aceasta se manifestă prin diverse simptome, în funcție de vârstă. Copiii se confruntă cu iritabilitate și somnolență, în timp ce adulții manifestă 3 simptome majore.
Tudor Ciuhodaru, medic, dezvăluie pe o rețea de socializare informații esențiale despre această afecțiune, cum se manifestă și când trebuie să mergi la medic de urgență.
„Nu neglijați aceste simptome. Mergeți urgent la medic! Meningita este o urgență medicală ce poate fi letală.
Ce trebuie să știți despre meningită:
1. Meningita bacteriană se instalează brusc și este însotiță de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresiă și chinuitoare, somnolență, vărsături. Starea generală se agravează (chiar în mai puțin de 24 de ore), pacientul devine comatos și apar crizele convulsive.
2. Mai ales cea bacteriană este extrem de gravă- prin rata mare de mortalitate (peste 50%) -10.000 de decese anual dar și prin numeroasele complicații și sechelele neurologice.
3. Poate apărea la orice vărstă. Cei mai frecvent afectați sunt la copiii sau la adulții tineri dar poate afecta și persoanele mai în vârstă sau pe cei cu un sistem imunitar scăzut. Copiii mici sub 5 ani sunt cei mai expuși sau cei care se află în colectivitate.
4. Copiii mai mari sunt cel mai frecvent afectați de Neisseria meningitidis (meningococ) și Streptococcus pneumoniae (serotipurile 6, 9, 14, 18 și 23) iar cei sub cinci ani, de Haemophilus influenzae tip B (în țările în care nu se efectuează vaccinare
5. Transmiterea se face de la om la om prin saliva sau secreții nazale ale persoanei infectate, fie că vorbim de pacient sau purtători sănătoși. Meningita bacteriană și cea virală sunt contagioase, dar niciuna dintre acestea nu este la fel de contagioasă precum răceala sau gripa dar ambele forme de meningită pot fi transmise direct prin sărut, strănut sau tuse, prin picături de secreții respiratorii, dar nu se transmit prin simpla respirare a aerului dintr-un spațiu în care s-a aflat o persoană bolnavă de meningită. !!!
De regulă, meningita virală este cauzată de enterovirusuri și, cel mai frecvent, se răspândește prin intermediul materiilor fecale. Riscul de infectare poate fi redus prin modificarea tipului de comportament care a condus la transmiterea bolii.
6. Deoarece simptomele sale sunt asemănătoare unei gripe, meningita poate evolua foarte rapid fără că pacientul să se alarmeze. Pacientul poate prezenta dureri în zona cervicală, gât înțepenit, febră, frisoane, dureri de cap și, în mod special, vărsături, somnolență sau dureri musculare.
7. !!! Este important că în toate cazurile în simptomele asociate răcelii sunt însoțite și de vărsături sau dureri de cap, pacientul să se prezinte de urgență la medic.
8. Cele mai frecvente simptome ale meningitei sunta: durere de cap și redoarea (înțepenire) cefei) asociate febrei, confuzie sau nivel scăzut de conștiență, vărsături și intoleranță la lumină (fotofobie) sau zgomot (fonofobie).
De regulă, copiii prezintă numai simptome nespecifice, cum sunt iritabilitatea și somnolența.
Prezența unei erupții cutanate poate indica o anumită cauză a meningitei; de exemplu, meningita cauzată de meningococ poate fi însoțită de o erupție cutanată caracteristică.
9. Prezența concomitentă a următoarelor trei semne este specifică bolii: rigiditate cervicală, febră subită și stare mintală alterată este specifică meningitei bacteriene (dar această situație se întâlnește la mai puțin de jumătate din cazuri).
10. În absența tuturor celor trei semne probabilitatea de meningită este extrem de redusă!
!!! Diagnosticul de meningită este stabilit sau exclus în urma efectuării unei puncții lombare. Testele de sânge, tomografie sau RMN sunt importante pentru identificarea tipului de meningită, a complicațiilor și tratarea ei cât mai rapid.
1. Meningita bacteriană se instalează brusc și este însotiță de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresiă și chinuitoare, somnolență, vărsături. Starea generală se agravează (chiar în mai puțin de 24 de ore), pacientul devine comatos și apar crizele convulsive.
2. În absența tratamentului, meningita bacteriană este aproape întotdeauna letală dar cea virală tinde să se rezolve spontan (și este rareori letală).
3. Unul din cinci pacienți vor avea sechele neurologice: pierderea auzului, epilepsie, hidrocefalie și deficiențe cognitive-mai ales în abența unui tratament promt.
4.Tratamentul constă în administrarea imediată de antibiotice și, în unele cazuri, de medicamente antivirale. Se pot administra corticosteroizi pentru a împiedica eventualele complicații în urma inflamației excesiv
5. Riscul de infectare poate fi redus prin igienă riguroasă-modificarea tipului de comportament care a condus la transmiterea bolii.
6. Unele forme de meningită (cum sunt cele asociate infecției cu meningococ, Haemophilus influenzae tip B, pneumococ sau cu virusul oreionului) pot fi prevenite prin imunizare. În prezent, există un vaccin tetravalent care combină toate cele patru vaccinuri.
7. !!! Mergeți urgent la medic dacă simptomele asemănătoare unei răceli sunt însoțite și de vărsături sau dureri de cap”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…