Din cuprinsul articolului
Medicul Radu Ţincu, despre intoxicația cu apă! Cunoscută și sub numele de hiperhidratare, intoxicația cu apă este o afecțiune rară în care organismul acumulează prea multă apă, ducând la dezechilibre electrolitice periculoase. Această afecțiune poate fi cauzată de consumul excesiv de apă pe o perioadă scurtă de timp sau de incapacitatea rinichilor de a elimina excesul de apă din organism.
De ce să fim atenți la cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm și de ce să acordăm atenție semnelor de sete și de deshidratare. Medicul Radu Ţincu explică.
„Discutăm de un consum de apă la 2-3 litri pe zi. Sigur că dacă creştem această cantitate la 5-6-8 litri sau chiar 10 litri pe zi, apa produce nu o intoxicaţie în sine, pentru că apa nu este toxică în sine, ci va produce o diluţie a electroliţilor din sânge. Va apărea o diluare, în special, a sodiului şi acest lucru va duce la apariţia hiponatremiei, care va aveam un impact, în primul rând, pentru sistemul nervos central.
Pacienţii care au această diluţie şi o scădere a nivelului de sodiu vor avea anumite tulburări neurologice care pot să meargă până la starea de comă. Lucrul acesta se întâmplă, în special, la persoanele vârstnice, unde există riscul ca această hiponatremie să îi ducă pe aceştia la spital.
Am avut foarte mulţi pacienţi, în ultimii ani, de peste 70 de ani, care, consumând o cantitate foarte mare de apă, în contextul în care aveau şi un grad de insufiecienţă renală au venit cu astfel de hiponatremii diluzionale care au necesitat spitalizare”, a explicat medicul toxicolog Radu Ţincu, în direct la Antena 3 CNN.
„Persoanele tinere, de obicei, gestionează foarte bine şi un exces de apă, pentru că au o funcţie renală suficient de bună şi pot elimina acest exces de apă.
Însă, persoanele vârstnice, mai ales care au afectare cardiacă, insuficienţă cardiacă şi inima nu poate să gestioneze o creştere a volumului sanguin, acest lucru va duce la riscul de apariţie a edemului pulmonar. În acest caz, vom simţi o respiraţie dificilă, nu vom mai avea aceeaşi capacitate la efort, vom obosi foarte repede.
Nu în ultimul rând, trebuie să ne uităm la semnele neurologice. O stare de somnolenţă, o apatie, o stare de oboseală psihică, în contextul în care ştim că am băut mai multă apă decât am eliminat ar trebui să ne ducă cu gândul la faptul că e posibil să ne fi intoxicat cu apă şi această hiponatremie să fie prezentă şi atunci trebuie să mergem la un spital sau la un laborator de analize pentru a vedea nivelul de sodiu din organism”, conchide medicul toxicolog Radu Ţincu.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…