Din cuprinsul articolului
Buna funcționare a ficatului este indispensabilă pentru organism, acesta fiind un organ esențial pentru digestia alimentelor și pentru eliminarea substanțelor toxice.
Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția că ficatul este un organ silențios, care nu doare și nu dă semne de boală. Iată cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat și ce anume trebuie să facem ca să nu ajungem aici.
„Mâncarea copioasă cade greu la ficat
Când este mâncare din belșug, cine credeți că se ocupă de digestia și metabolizarea nutrienților? Stomacul și tubul digestiv, o să spuneți! E adevărat, dar ele fac mai mult partea mecanică, de mărunțire și amestecare. Munca grea cu adevărat o face ficatul.
Când mâncăm pâine și făinoase, ficatul are grijă de transportul amidonului/glucozei prin sînge și din ea face inclusiv grăsime de rezervă, dacă am mâncat prea mult.
Când mâncăm carne sau brânză aminoacizii din proteine ajung tot în ficat, el decide câți sunt folosiți pentru sinteza de noi proteine și câți vor fi eliminați prin rinichi.
Ficatul produce zilnic aproape 1 litru de bilă, o substanță de culoare verzuie esențială pentru digestia grăsimilor din alimente adică ulei, unt, mezeluri și brânzeturi. Tot ficatul este organul care sintetizează trigliceride, fosfolipide și colesterol, niște grăsimi fără de care nu putem funcționa.
Și dacă munca asta nu era suficientă, aflați că zahărul, fructele și alcoolul obosesc cel mai mult ficatul. Fructoza, adică zahărul natural din fructe, nu poate fi metabolizată decât în ficat. Când mâncăm fructe în exces, miere sau zahăr și când bem suc de fructe solicităm la maxim ficatul.
Alcoolul este un element care ne relaxează și ne face să ne simțim bine, însă are efect toxic pentru toate celulele din organism. Când apare alcool în circulație, ficatul este responsabil pentru neutralizarea și eliminarea lui rapidă din sistem. Că este vorba de zahăr sau alcool, pentru ficat e la fel de greu.
Din păcate nu ne gândim niciodată la efortul la care este supus ficatul, pentru că mintea noastră iubește mâncarea copioasă, dulciurile și alcoolul. Mintea le face, ficatul le trage!
Atenție mare: ficatul este un organ silențios, nu doare și nu dă semne de boală. Cum știm că ficatul este obosit și suprasolicitat? La ecografie, când îl vedem infiltrat cu grăsime- se numește ficat steatozic. Cum facem să nu ajungem aici? Cu moderație din punct de vedere alimentar, odihnă și un strop de fosfolipide esențiale ca suplimente. Ăsta e marele nostru noroc: ficatul se vindecă și se reface, dacă avem grijă de el!”, scrie medicul Mihaela Bilic pe Facebook.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…