Din cuprinsul articolului
O fetiţă de doi ani aflată cu părinţii într-un supermarket din Suceava a fost salvată de un medic care își făcea cumpărăturile în magazin în acel moment.
Este vorba de dr. Violeta Ștefan, medic ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Medicul a auzit mai mulți oameni care cereau ajutor. A mers imediat la copil și a văzut că era întins pe o masă, vânăt la față.
Contactată telefonic de publicaţia „Monitorul de Suceava”, dr. Ștefan ne-a relatat că sâmbătă după-amiază a fost la cumpărături și, în jurul orei 17.00, tocmai se pregătea să plece, când a auzit țipete.
„Inițial nu am știut cum să reacționez”
„Inițial nu am știut cum să reacționez, am întrebat câțiva oameni din jur ce s-a întâmplat, dar n-au știut să-mi spună. M-am gândit că poate îi este rău cuiva și am decis să mă întorc. Atunci mi-a zis cineva că un copil s-a înecat”, a povestit doctorița.
A mers imediat la copil și a văzut că era întins pe o masă, vânăt la față. „Am întors-o, am lovit-o între omoplați și mă gândeam să încep masajul cardiac, dar a eliminat fragmentul de aliment și nu a mai fost necesar, a început să respire. Până au venit colegii de la Ambulanță am stat cu mâna pe puls și am supravegheat-o”, a spus medicul, aare a stat cu micuța până când au ajuns cei de la ambulanță.
Dacă nu ar fi fost medicul în magazin în acel moment totul putea fi o tragedie. Din fericire, minora și-a revenit complet după ce a fost transportată la UPU, iar în cele din urmă a plecat cu părinții acasă.
„Le spuneam că sunt doctor, să aibă încredere, dar greu a fost. Important e că este bine copilul. Dacă nu se intervenea imediat, ar fi fost o tragedie. Am întrebat ulterior colegii din UPU, mi-au spus că fetița și-a revenit complet, era veselă și a plecat acasă. Și că tatăl mi-a transmis mulțumiri și urări de sănătate”, a mai spus dr. Violeta Ștefan.
Ce faci dacă ești singur și te îneci cu mâncare
Sunt dese cazurile în care oamenii se îneacă la masă, din cauza unui bol alimentar, iar situaţia banală în aparenţă poate duce la moartea persoanei în doar câteva minute.
Dacă suntem singuri și ne înecăm cu mâncare, în primul rând ar trebui să ne păstrăm calmul. Acesta este primul îndemn al medicilor, care recomandă aplicarea de urgenţă a manevrei Heimlich.
Este vorbsa de o manevră de prim ajutor utilizată pentru a ajuta o persoană care se sufocă cu un obiect străin sau cu mâncare. Această manevră poate fi folosită pentru a elibera obiectul străin din căile respiratorii ale victimei și pentru a permite respirația normală.
Astfel, prin această tehnică de salvare de la sufocare, aerul din plămânii persoane sufocate este împins afară, provocându-i tuse. Obiectul care obstrucţionează căile respiratorii este deplasat sau chiar îndepartat.
Doctorul Henry Heimlich a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati.
Cum se face CORECT manevra Heimlich
1. Înainte de a începe manevra, asigurați-vă că persoana înecată nu poate respira deloc și că are dificultăți semnificative în a respira.
2. Stai în spatele persoanei și pune-ți mâinile în jurul taliei sale, sub coaste.
3. Plasează un pumn strâns (cu mâna dominată, dacă ești dreptaci, sau cu mâna nondominată, dacă ești stângaci) în partea superioară a abdomenului, sub coastele victimei și deasupra buricului.
4. Înclină victima ușor în față.
5. Folosind mișcări brusce și ferme, exercită presiune în interior și în sus, în direcție spre abdomenul victimei. Folosește mișcări rapide și continue.
6. Continuă să aplici presiune până când obiectul străin este eliminat sau până când persoana recâștigă capacitatea de a respira.
7. Dacă persoana începe să respire din nou sau devine inconștientă, oprește manevra și acordă primul ajutor adecvat.