Din cuprinsul articolului
Alzheimer este o tulburare neurologică progresivă care afectează mai ales persoanele în vârstă, ducând adesea la pierderi de memorie, probleme de dispoziție și modificări de personalitate.
Cu toate acestea, dovezile recente au sugerat că boala ar putea avea simptome foarte timpurii, care apar chiar și cu 20 de ani înainte de diagnosticul real.
Detectarea precoce poate întârzia progresia bolii și poate îmbunătăți într-o mare măsură calitatea pacientului.
Medic: Nu ignora ACESTE semne precoce de Alzheimer
Dr Daniel Gibbs din Portland, Oregon, SUA, care s-a autodiagnosticat cu Alzheimer, a împărtășit semnele de avertizare la care trebuie să fiți atenți, potrivit Daily Mail.
Dr. Gibbs a început să-și piardă simțul mirosului la vârsta de 55 de ani și a menționat că acesta a fost primul simptom care l-a făcut să înțeleagă că boala Alzheimer este aproape.
Doctorul are acum 74 de ani și după diagnosticul său cu câțiva ani în urmă, a asistat la o scădere treptată a memoriei sale, iar alte simptome care denotă această formă de demență au predominat mai mult.
Pentru a reduce impactul și viteza bolii Alzheimer, dr. Gibbs a introdus schimbări în stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice, schimbările dietetice, Tai Chi, printre altele. El a spus că schimbările în stilul de viață pe care le-a făcut au redus impactul cu 20%, încetinind progresia bolii.
Pierderea simțului mirosului nu este permanentă
Vorbind cu The Guardian, Gibbs a remarcat că studiile timpurii au sugerat că pierderea simțului mirosului nu este permanentă și că poate fi îmbunătățită prin expunerea repetată la miros puternic. Această procedură va îmbunătăți performanța cognitivă în loc să închidă complet simțul mirosului.
Dr. Gibbs a subliniat, de asemenea, că a fi activ ajută și a împărtășit un exemplu de sănătate a inimii și a plămânilor și le-a cerut oamenilor să se concentreze și asupra fitnessului cardiorespirator. Citând un studiu, el a împărtășit concluziile acestuia și a spus că este important pentru păstrarea funcționării cognitive (inima și plămânii) la vârsta adultă.
Alte simptome precoce
Alzheimer este o boală cronică și, în loc să crească riscul peste noapte, atacă încet mintea individului. Stadiile incipiente ale bolii Alzheimer includ pierderea memoriei, iar creierul întâmpină dificultăți în rezolvarea problemelor complexe, creând adesea confuzie.
Simptomele cresc odată cu schimbările de dispoziție, anxietate, depresie, agresivitate ridicată și uneori chiar cu dificultăți în a recunoaște prietenii și familia. Alzheimer în stadiul final creează o incapacitate de a comunica.
Deși nu există un tratament complet, tratamentul se concentrează pe managementul simptomelor și poate reduce impactul pe care Alzheimer îl provoacă asupra sistemului neurologic.