Sari la conținut

Medicul Alexandru Nechifor: așa ne putem menține colesterolul sub control

Colesterolul este o substanță ceară. Nu este în mod inerent „rău”. Corpul tău are nevoie de el pentru a construi celule și a produce vitamine și alți hormoni. Dar prea mult colesterol poate crea o problemă.

Colesterolul provine din două surse. Ficatul tău produce tot colesterolul de care ai nevoie. Restul de colesterol din corpul tău provine din alimente de la animale. De exemplu, carnea, carnea de pasăre și produsele lactate conțin toate colesterolul alimentar.

Aceleași alimente sunt bogate în grăsimi saturate și trans. Aceste grăsimi determină ficatul tău să producă mai mult colesterol decât ar face altfel. Pentru unii oameni, această producție adăugată înseamnă că trec de la un nivel normal de colesterol la unul care este nesănătos.

De ce contează colesterolul?

Colesterolul circulă în sânge. Pe măsură ce cantitatea de colesterol din sânge crește, crește și riscul pentru sănătatea dumneavoastră. Colesterolul ridicat contribuie la un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima și accidentul vascular cerebral. De aceea este important să îți testezi colesterolul, pentru a-ți putea cunoaște nivelul.

Cele două tipuri de colesterol sunt: colesterolul LDL, care este rău, și HDL, care este bun. Prea mult din tipul rău, sau nu suficient din tipul bun, crește riscul de a se acumula lent colesterolul în pereții interiori ai arterelor care hrănesc inima și creierul.

Primul simptom vizibil al colesterolului care vă blochează arterele include 4 senzații

Colesterolul se poate uni cu alte substanțe pentru a forma un depozit gros și dur în interiorul arterelor. Acest lucru poate îngusta arterele și le poate face mai puțin flexibile – o afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză. Dacă se formează un cheag de sânge și blochează una dintre aceste artere îngustate, poate rezulta un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cum putem ține sub control colesterolul?

Pentru a ține colesterolul sub control, medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și nutriție la Spitalul Județean de Urgență Galați, ne recomandă o dietă echilibrată, renunțarea la fumat și la consumul de alcool. Foarte importante sunt mișcarea și odihna, respectiv un somn de calitate.

„Înainte aș vrea să dezincriminăm puțin noțiunea de colesterol, pentru că acesta este indispensabil în structura învelișului fiecărei celule din corpul uman, având implicit un rol esențial în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor, precursor în sinteza sărurilor biliare excretate prin bilă, esențiale în digestia lipidelor.

Colesterolul contribuie, de asemenea, la sinteza hormonilor steroizi, din a căror grupă fac parte cortizolul, aldosteronul și hormonii sexuali și participă activ la sinteza vitaminei D, implicată în metabolismul calciului”, susține dr. Alexandru Nechifor, potrivit Adevărul.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel