Din cuprinsul articolului
Deși varianta Omicron pare să provoace simptome mai ușoare decât tulpina anterioară, Delta, specialiștii susțin că aceasta poate fi încă periculoasă, mai ales pentru persoanele nevaccinate.
Primul pas în lupta împotriva coronavirusului este vaccinarea, subliniază experții. Ulterior, sunt de o foarte mare importanță și tratamentele anti-COVID.
Schema de tratament este esențială, aceasta fiind administrată în funcție de forma bolii și timpul trecut de la debutul simptomelor. O schemă de tratament corectă poate face diferența dintre viață și moarte.
De asemenea, noul protocol prevede îngrijirea cât mai multor pacienți în afara spitalelor, pentru a evita presiunea. Iată ce trebuie să faci dacă ai descoperit că ești pozitiv, potrivit medicului Adrian Marinescu.
Tratamentul corect pentru COVID
„Dacă nu există factori de risc și am o formă ușoară, este suficient tratamentul simptomatic. Fac febră, iau antitermic.
În situația în care vorbim de formele medii și cele severe, vorbim de tratamentul administrat în spital. Și aici sunt mai multe variante. Este Remdesivirul, sunt anticorpii monoclononali și discutăm aici de varianta anti-spike. Sunt și alte tipuri de anticorpi monoclonali care sunt pentru diverse forme.
Dar este important de discutat aici ce facem în varianta prespital. Administrarea tratamentului trebuie făcută cât mai repede în raport cu debutul bolii”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.
Potrivit medicului, tratamentul este recomandat încă de la primele simptome.
Medicamente antivirale, de la spital, sub monitorizarea medicului de familie
Medicamentele antivirale de care dispunem la noi în țară în acest moment nu se găsesc în farmaciile cu circuit deschis, ci doar în unitățile medicale. Dar, mai spune medicul, pacientul poate primi tratamentul să și-l administreze acasă, unde poate fi monitorizat de către medicul de familie.
„Avem Remdesivirul, care este pentru forme medii, mai ales pentru persoanele vulnerabile, avem Favipiravirul pe care îl dăm și acasă și l-am dat în toată acestă perioadă, am avut la un moment dat și Arbidol, avem Tocilizumab, avem Anakinra care este similară, avem și anticorpii monoclonali anti-spike. Deocamdată, antivirale nu avem în circuitul deschis, în farmacie.
Chiar dacă pacientul era trimis acasă, pentru monitorizare la medicul de familie, primea tratamentul antiviral de la spital. Acesta deocamdată nu există în farmaciile cu circuit deschis. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla. Este important ca ele să existe înainte de a ajunge la spital. Adică medicul de familie să aibă la îndemână aceste variante”, a mai spus Adrian Marinescu.