Categories: Ştiri sănătate

Medicul Adrian Marinescu, despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID. Care este cea mai comună reacție și cum o poți ameliora acasă?

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID nasc controverse, la nivel mondial. Majoritatea persoanelor care refuză vaccinarea se tem de efectele adverse pe care le pot avea aceste seruri. Cu toate acestea, specialiștii ne asigură că acestea au loc într-un număr foarte mic și majoritatea nu necesită ajutor medical, ci pot fi ameliorate acasă.

Adrian Marinescu, medic în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, susține că reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID sunt limitate, iar majoritatea sunt minore. Efectele adverse grave sunt foarte rare și nu pun în pericol sănătatea pacienților, dacă sunt tratate corespunzător, imediat după manifestare.

De ce apar reacțiile adverse?

Reacțiile adverse sunt manifestate diferit, în funcție de sistemul imunitar al fiecărei persoane. În ciuda controverselor, efectele adverse nu influențează cantitatea optimă de anticorpi produși.

„Aici e vorba de felul în care răspunde fiecare dintre noi. Dacă vă uitați un pic la statistici, cred că e important apropo de reacții adverse, nu numai la ceea ce se întâmplă în România, unde, totuși, avem deocamdată un număr mic și atunci nu este foarte reprezentativ, dar hai să ne uităm la ce se întâmplă în lume, unde de exemplu cu Pfizer au fost vaccinați milioane de oameni, și acolo putem să vedem că reacțiile adverse sunt limitate, iar cele importante le numărăm pe degete.

Am putea spune un procent foarte, foarte mic. Dacă o persoană, la un moment dat, dezvoltă o simptomatologie de tipul febră, disconfort, oboseală etc., nu înseamnă că acea persoană nu va dezvolta anticorpi”, explică medicul, potrivt Rador.

Cum poți ameliora efectele adverse locale, manifestate în jurul punctului de injectare?

„Cea mai des întâlnită reacție adversă e la locul de injectare. Durere, roșeață, zona se umflă, dar aceste lucruri se rezolvă în 24 de ore de cele mai multe ori.

Oamenii nu trebuie să intre în panică, e un lucru care se întâmplă destul de frecvent și impune probleme, se pot pune comprese reci cu un prosop curat, se poate lua un antiinflamator dacă durerea e intensă. Oamenii trebuie să aibă răbdare pentru că, de obicei, lucrurile se rezolva foarte repede”, a susținut medicul, la România TV.

Recent Posts

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

17 minute ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

37 de minute ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

57 de minute ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

o oră ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

2 ore ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

2 ore ago

Citeste si: