Categories: Ştiri sănătate

Medicul Adrian Marinescu, despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID. Care este cea mai comună reacție și cum o poți ameliora acasă?

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID nasc controverse, la nivel mondial. Majoritatea persoanelor care refuză vaccinarea se tem de efectele adverse pe care le pot avea aceste seruri. Cu toate acestea, specialiștii ne asigură că acestea au loc într-un număr foarte mic și majoritatea nu necesită ajutor medical, ci pot fi ameliorate acasă.

Adrian Marinescu, medic în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, susține că reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID sunt limitate, iar majoritatea sunt minore. Efectele adverse grave sunt foarte rare și nu pun în pericol sănătatea pacienților, dacă sunt tratate corespunzător, imediat după manifestare.

De ce apar reacțiile adverse?

Reacțiile adverse sunt manifestate diferit, în funcție de sistemul imunitar al fiecărei persoane. În ciuda controverselor, efectele adverse nu influențează cantitatea optimă de anticorpi produși.

„Aici e vorba de felul în care răspunde fiecare dintre noi. Dacă vă uitați un pic la statistici, cred că e important apropo de reacții adverse, nu numai la ceea ce se întâmplă în România, unde, totuși, avem deocamdată un număr mic și atunci nu este foarte reprezentativ, dar hai să ne uităm la ce se întâmplă în lume, unde de exemplu cu Pfizer au fost vaccinați milioane de oameni, și acolo putem să vedem că reacțiile adverse sunt limitate, iar cele importante le numărăm pe degete.

Am putea spune un procent foarte, foarte mic. Dacă o persoană, la un moment dat, dezvoltă o simptomatologie de tipul febră, disconfort, oboseală etc., nu înseamnă că acea persoană nu va dezvolta anticorpi”, explică medicul, potrivt Rador.

Cum poți ameliora efectele adverse locale, manifestate în jurul punctului de injectare?

„Cea mai des întâlnită reacție adversă e la locul de injectare. Durere, roșeață, zona se umflă, dar aceste lucruri se rezolvă în 24 de ore de cele mai multe ori.

Oamenii nu trebuie să intre în panică, e un lucru care se întâmplă destul de frecvent și impune probleme, se pot pune comprese reci cu un prosop curat, se poate lua un antiinflamator dacă durerea e intensă. Oamenii trebuie să aibă răbdare pentru că, de obicei, lucrurile se rezolva foarte repede”, a susținut medicul, la România TV.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

12 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

42 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: