Iarna a adus cu ea un val de viroze la nivel național. În ultima săptămână s-au înregistrat aproape 100.000 de cazuri de infecții respiratorii acute.
Specialiștii avertizează că anul acesta situația va fi complicată din acest punct de vedere.
Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, respectarea normelor de igienă și evitarea zonelor aglomerate.
Virozele respiratorii fac ravagii, în special în rândul copiilor și persoanelor în vârstă.
Infecțiile respiratorii, mai ales cele netratate, pot aduce complicații în cazul persoanelor care suferă și de alte afecțiuni, spun medicii.
„Este un sezon mai intens în ceea ce priveşte virozele. Probabil că se va termina mai repede decât anii trecuţi. Ştiţi că a început şcoala puţin mai repede. Avem o situaţie în fiecare an legată de viroze. Anul trecut au fost mai puţine. Era stare de restricţie, mască şi aşa mai departe. Ne aşteptam”, a afirmat în cursul acestei săptămâni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Directorul medical al spitalului Matei Balş a oferit, la Antena 3 CNN, cinci sfaturi utile pe care oricine ar trebui să le urmeze pentru a se feri de gripă şi viroze.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, trebuie să se respecte regulile minime de igienă, spun medicii, dar trebuie evitate și locurile aglomerate, în special în cazul copiilor.
„Spălatul mâinilor cu apă şi săpun, evitatul zonelor aglomerate, faptul că nu venim în contact cu o persoană care are o simptomatologie respiratorie acută şi despre care nu ştim dacă are Covid, gripă sau viroză, cred că sunt lucruri extrem ușor de făcut”, susţine medicul.
Pentru că copiii noștri trebuie să fie atenți la nivel de colectivități pentru că acolo va fi un risc mare de infectare pentru toate variantele.
Şi să ştiţi că în final chiar şi masca este utilă în spațiile aglomerate, este utilă pentru persoanele vulnerabile, şi nu e altceva decât o protecţie în raport cu gripa şi în raport cu virozele”, spune dr. Adrian Marinescu.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din luna septembrie că, în această toamnă, gripa ar putea fi cea mai gravă din ultimii ani, iar sezonul acesteia va dura până cel puţin în luna aprilie”, a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.